Художники реставрують одеські катакомби

Одеські катакомби – це дивовижний світ підземних каменоломень XIX і початку XX ст. протяжністю в 2500 кілометрів. Це не лише візитівка Одеси, але й унікальний історичний, геологічний і палеонтологічний пам’ятник. Враховуючи це, спеціалісти Міжнародної ради у збереженні пам’ятників і видатних місць, які відвідали Одесу, пропонують включити їх у список світової спадщини. Пропозицію про визнання катакомб спадщиною ЮНЕСКО підтримали спеціалісти з Австрії, Німеччини, Італії та Іспанії.

На превеликий жаль, у катакомбах не збереглися малюнки, зокрема і партизанів часів минулої війни. Відновити колишні настінні картини і зображення взялися вихованці Одеського художнього училища імені Митрофана Грекова. 29 листопада вони провели художню акцію «Збережи історичний малюнок» на території музею «Таємниці підземної Одеси», розташованому у катакомбах Молдаванки. Ініціювали акцію управління з питань об’єктів культурної спадщини Одеської міськради і Фонд вивчення і збереження спадщини міста «Пам’ять». Куратором проекту став віце-мер В’ячеслав Шандрик.

Озброївшись касками, ліхтариками, ескізами і художніми вуглинками, юнаки і дівчата старанно вимальовували на стінах підземель історичні зображення, наприклад, кораблі з вітрилами і людей колишньої епохи. Нанесені малюнки відображують стилістику і дух минулих поколінь і стануть цікавим доповненням екскурсійних програм.

Сергій Горицвіт

На світлинах: реставрація малюнків у катакомбах

1 Реставрація малюнків у катакомбах

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа