Храм у Перевальному досі недоступний для віруючих Київського Патріархату

Станом на вечір 2 червня 2014 р. Покровський храм у с. Перевальному Сімферопольського району АР Крим, який зранку в неділю, 1 червня, був захоплений рядженими «козаками», залишається недоступним для священика і віруючих УПЦ Київського Патріархату.

Двері у храм виламані, внутрішнє облаштування частково потрощене. Раніше до храму можна було потрапити без необхідності проходити через військовий контроль (поруч розташована військова частина, яку були вимушені полишити українські війська). Зараз пост контролю перенесений так, що прохід відбувається повз нього.

В неділю після вчиненого погрому нападники полишили територію храму. Сталося це після того, як до храму під’їхав автомобіль, в якому свідки бачили помічника настоятеля місцевої громади Московського Патріархату. Нападники скупчилися біля машини і звідти отримували кошти – очевидно, це було платнею за виконане завдання.

Настоятель парафії Київського Патріархату, протоієрей Іван Катькало, заявив, що він не збирається полишати свою громаду і Крим. Навпаки, в цю ж неділю у кафедральному храмі УПЦ КП в Сімферополі архієпископ Клімент рукоположив на священика племінника о. Івана – диякона Івана Катькала, який буде допомагати у служінні. «Те, що відбулося – відвертий бандитизм, – каже отець Іван. – Якщо хтось вважає, що наше перебування тут є незаконним – нехай звертається до суду, і нехай за законом вирішується. А так робити, виламувати двері, вдиратися в храм, погрожувати і бити віруючих – це беззаконня і бандитизм».

Архієпископ Клімент також повідомив, що після тривалих спроб достукатися до діючої в Криму російської влади нарешті йому повідомлено, що у вівторок, 3 червня, його приймуть. Темами для обговорення будуть не лише ситуація навколо Покровського храму в с. Перевальне, але і збільшення у 600 000 разів ставки оренди за приміщення у Сімферополі, де розташований кафедральний собор Київського Патріархату, та поновлення тиску на громаду в Євпаторії, яка будує храм і де раніше вже було вчинено підпал.

Варто також відзначити, що деякі російські ЗМІ у звичній для них тепер брехливий спосіб, повністю перекрутили картину подій. Вони розповіли, що нібито священик Київського Патріархату за кошти Церкви найняв погромників, щоби інсценувати напад і дати привід прихильникам Київського Патріархату в Україні нападати на храми Московського Патріархату.

Якщо це так, то виникає питання – чому російська поліція вперто протягом трьох годин відмовлялася виїжджати на місце подій, а прибувши – відверто стала на сторону нападників і лише під тиском місцевих мешканців погодилася скласти документ про факт злочину? Чому напередодні до отця Івана з погрозами приходив священик Московського Патріархату, а в день нападу бачили, як представник парафії Московського Патріархату передавав нападникам гроші?

Ми слідкуємо за подіями та будемо повідомляти про розвиток ситуації.

Прес-центр Київської Патріархії

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа