Грузинській церкві набрид шантаж Москви

Ilarion-Ilia

Спікери РПЦ вже підійшли до останньої межі, випробовуючи терпіння помісних церков

На офіційному сайті Грузинської патріархії з’явилася заява на інтерв’ю митрополита Волоколамського Іларіона (Алфеєва).

Переклад фрагмента заяви – Мамука Путкарадзе

ОФІЦІЙНА ЗАЯВА ГРУЗИНСЬКОЇ ПАТРІАРХІЇ НА ІНТЕРВ’Ю МИТРОПОЛИТА ІЛАРІОНА

У передачі «Церква і світ» голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Іларіон (Алфеєв) в тій частині свого інтерв’ю, яка стосувалася Грузинської Православної церкви, справив неоднозначне враження на грузинське суспільство, оскільки воно було сприйнято як певний тиск і накладення зобов’язань на Грузинську Православну церкву.

На питання журналіста, в разі визнання Грузинською церквою автокефалії Української церкви, чи не перегляне своє ставлення Російська Православна церква до статусу церков в Абхазії та Цхінвальському регіоні, від владики Іларіона не було прямої відповіді, натомість він сказав, що такий крок може бути небезпечним для Грузинської церкви.

У той час, коли на військовій базі в Цхінвалі без погодження з Грузинською церквою будується подвір’я Московської патріархії, в Абхазії в порушення канонів здійснюють богослужіння клірики РПЦ, в інтерв’ю вочевидь простежується загроза.

Відзначимо й те, що митрополит Іларіон некоректно акцентував увагу на участі ГПЦ в Критському Соборі та питанні про Диптих Православних церков. Він сказав, що Російська Православна Церква з солідарності з Грузинської не прийняла участь на цьому Соборі. Ми не знаємо, з якої причини РПЦ відмовилася брати участь, але факт, що Грузинська церква не просила у Помісних церков підтримки в цьому питанні.

Також той факт, що Московська патріархія ставить Грузинську Православну церкву на шосте місце в диптиху, а Константинополь – на дев’яте, не означає того, що Грузинська Православна церква зобов’язана враховувати позицію РПЦ щодо українського питання.

Скрін заяви:

Grus-shantazh-2

Джерело: cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа