Група «Першого грудня» закликала суспільство взяти відповідальність на себе

Пам’ятайте: ніхто не може купити ваш голос — Ініціативна група «Першого грудня» закликала усіх співвітчизників взяти участь у голосуванні 28 жовтня та зробити зусилля громадянської активності — не дозволяти порушувати виборчі правила, повідомляти про кожен випадок зловживань чи можливих фальсифікацій.

«Виконуючи свій життєвий обов’язок, звертаємося до вас, щоб напередодні парламентських виборів 28 жовтня цього року мобілізувати — серед нас і задля нас усіх — морально стійкий настрій», — звернулися до суспільства на прес-конференції 16 жовтня 2012 р. В’ячеслав Брюховецький, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк та Ігор Юхновський.

Учасники Ініціативної групи «Першого грудня» закликали усіх «до найважливішого зусилля — взяти участь у голосуванні 28 жовтня і зробити осмислений політичний вибір, який буде відповідати вашій совісті і думці про майбутнє ваших дітей та онуків».

«Берімо відповідальність на себе», — закликають чільні представники інтелігенції. І пояснюють: «Подолайте у собі ілюзію, що хтось зробить що-небудь замість вас. Ніхто, окрім вас, не подарує вам доброго життя і не відкриє світлого майбутнього. Позбудьмося цієї ілюзії, і разом з нею зникне і зневіра, а з’явиться воля».

На думку групи «Першого грудня», важливою є громадянська активність на виборах: «Не толеруйте і не дозволяйте порушувати виборчі правила. Не бійтеся зловмисників — бійтеся тільки власної совісті. Повідомляйте про кожен випадок зловживань чи можливих фальсифікацій національним і міжнародним спостерігачам».

Група «Першого грудня», до якої входять В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський, звернулися і до членів ЦВК та учасників виборчого процесу.

«Закликаємо учасників виборів, а понад усе працівників Центральної виборчої комісії та кожної виборчої дільниці: не ставайте співучасниками зла. Не виправдовуйте себе думкою, що від вас нічого не залежить. Ви не є заручниками ситуації. Ви не є гвинтиками системи. Кожен антилюдський задум ставав можливим для здійснення завдяки слабкодухій думці мимовільних виконавців про їхню нібито непричетність. Ви — причетні, бо обрали відповідальність. Від вас залежить чесність у підрахунку голосів — вибору людей, а отже, наша спільна доля. Не втратьте гідність, вона занадто важлива для нас усіх».

«Пам’ятайте: ніхто не може купити ваш голос. У вас немає жодних зобов’язань перед тими, хто на вас тисне», — пояснюють люди, серед яких ті, хто свого часу протистояв радянській репресивній машині.

Учасники групи звернулися також до влади, як відповідальної за організацію виборів: «Не покладайтеся на те, що нечесним шляхом можна здобути тимчасового успіху, — він обернеться катастрофою, якщо людська безнадія перетвориться на ненависть. За останні два роки ви майже не чули свого народу, хоч саме він мав би бути найбільшою опорою для будь-якої доброї справи, що її б планувала цивілізована влада», — підкреслено у зверненні.

«Але найбільшу відповідальність ми як суспільство повинні взяти на себе, — наголосили учасники групи “Першого грудня”. — Ці слова мають практичний сенс і конкретний вияв. Ми віримо у великий потенціал активності українських громадян. Мури, які вже падали під наступом людей, неминуче впадуть знову. Ясна і добра перспектива для України — досяжна. Вона залежить від нашої здатності навчитися діяти як один національний і громадянський організм, визначати і змінювати владу, чути один одного і досягати мети. Україна існуватиме й після виборів — вона назавжди».

До створеної в 20-у річницю референдуму ініціативної групи «Першого грудня» ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, Семен Глузман, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа