Громадськість збирає підписи для оновлення складу ЦВК

Активісти експертних громадських організацій об’єдналися у складі робочої групи аби визначити проблеми, що виникли з реформуванням виборчого законодавства. Одним із перших експерти підняли питання оновлення складу ЦВК. Минулого тижня громадські лідери звернулися до Президента України із заявою, тепер же закликають суспільство долучитися до підписання петиції.

«Вибори є безпосередньою формою волевиявлення народу та політичної участі населення – реальним демократичним інструментом. Тому питання легітимності ЦВК є вкрай важливим і актуальним для реформування виборчого законодавства України. Враховуючи те, що у більшості членів Центральної виборчої комісії закінчився строк повноважень ще у 2014 році, а також невизначеність щодо майбутнього комісії постає проблема планування своєї діяльності та ефективного адміністрування виборів. Зволікання з оновленням складу ЦВК підриває авторитет даного органу та робить результати виборів нелегітимними. Така ситуація є свідченням бездіяльності вищих органів державної влади в Україні – Президента та Верховної Ради, які не в змозі виконувати вимоги Конституції та законодавства України, міжнародних актів і принципів», – наголошує аналітик Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Роман Кисленко, який входить до робочої групи з реформування виборчого законодавства.

Нагадаємо, ще 1 червня 2014 року закінчився семирічний строк повноважень у 12 з 15 членів ЦВК. Однак, з метою забезпечення неперервності виборчого процесу під час президентської виборчої кампанії їм було подовжено виконання обов’язків. Зважаючи на те, що всі виборчі процеси із загальнодержавних і чергових місцевих виборів уже давно завершились, провідні громадські та експертні організації України закликають Президента України не ухилятися внесення змін до складу ЦВК. Посилання на відсутність зацікавленості фракцій і груп в оновленні складу ЦВК сьогодні не витримують жодної критики, адже пропозиції щодо нового складу цього органу більшістю фракцій та груп було внесено ще у 2015 році. А 16 листопада 2015 року Вищий адміністративний суд України визнав протиправною бездіяльність Президента України щодо невнесення кандидатур до складу ЦВК, однак рішення суду Президентом виконано так і не було.

Донецька обласна організація «Комітет виборців України» спільно з колегами з експертних громадських організацій закликають політиків, журналістів, активістів та усіх небайдужих громадян підписати петицію на сайті Президента, зареєстровану Громадянською мережею ОПОРА. За 90 днів необхідно зібрати 25 000 підписів. Долучайтеся!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа