Громадскість вимагає звільнення незаконно обвинувачених Горбаня та Шемотюка

Screenshot - 02052018 - 03:25:14 PM

Близько сотні активістів різних організацій, зокрема й Вільні Люди, разом з народними депутатами перебувають в Апеляційний суд міста Києва, вимагаючи справедливого судочинства для звинувачених у спробі підпалу незаконно зведеної будівлі УПЦ МП.

Розгляд справ перенесено на 13:40 та 13:45. Активісти, які заповнили коридори приміщення суду, збираються лишатись до «переможного кінця» і закликають небайдужих приєднатись до контролю за чесністю і відкритістю судового процесу.

«Наші вимоги – звільнити затриманих. Разом з іншими присутніми тут народними депутатами та громадськими активістами, ми готові взяти на поруки обох архітекторів», – зазначив Андрій Левус, Керівник Проводу «Вільних Людей».

Разом з тим, є підозра у спробі саботажу судових справ. Так, Шевченківський суд досі не педав матеріали справи до Апеляційного.

«Необхідно також перевірити діяльність судді Шевченківського суду Т.Левицької, адже справа явно затягується без вагомих на те причин. Нагадуємо суддям: ми, громадскість, будемо стежити за прозорістю процесу і не дозволимо судового свавілля та «вибіркового» підходу в справі», – говорить Dmytro Zhmailo, представник «Вільних Людей».

Довідка:
Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня звинувачують у спробі підпалу незаконної будівлі в історичному центрі Києва на місці фундаменту Десятинної церкви, яку в УПЦ МП називають храмом. 27 січня суддя Т.Левицька (Шевченківський райсуд Києва) визначила для обох запобіжний засіб в утриманні під вартою до 21 березня або завстав в розмірі 2,2 млн.грн. попри те, що прокуратура просила нічний домашній арешт.

У 2000-му представники УПЦ (МП) встановили на території Національного музею історії України як тимчасовий намет-скинію для проведення святкової служби. Однак згодом його не прибрали. У 2005 році він перетворився на дерев’яну споруду, а згодом і на бетонну. А у 2006 році Головне управління з питань внутрішньої політики КМДА звернулось до настоятеля релігійної громади УПЦ (МП) щодо незаконності розміщення споруд на земельній ділянці біля залишків фундаменту Десятинної церкви.
Конфлікт навколо “самобуду” у вигляді дерев’яного зрубу (пізніше – облицьованого мармуровими плитами і різьбленим каменем) триває з 2009 року. Представники громадських організацій не раз заявляли, що в УПЦ МП немає документів, які б дозволяли будівництво споруд на території Національного музею історії України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа