Громадськість Харкова відстоюватиме свої права на першій сесії нової міськради

Сьогодні в аналітичному центрі Інституту Горшеніна представили текст колективного звернення Харківської громадськості до сесії міської ради VII скликання. Спікерами було розглянуто ряд найбільш суперечливих питань, що стосуються завтрашньої сесії: відкритості міськради, необхідності в оптимізації та скороченні депутатського складу, виборів Секретаря та виконання закону про декомунізацію з урахуванням думки громадськості. У зверненні зазначаються наступні пункти:

1.  «Відкрита міськрада». Доступ громади міста до сесій міської ради та до роботи комісій. Права і повноваження громадськості відносно діяльності органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування повинні бути значно розширені, вимагаємо включити до складу Виконавчого комітету 10 представників громадських організацій. Ми виступаємо за зміну регламенту міської ради, та вносимо пропозицію щодо ініціювання створення Громадської ради при Харківському виконавчому комітеті.

2.  З метою удосконалення  роботи харківської міської ради та органів місцевого самоврядування вимагаємо реструктуризації міської ради та її виконавчих органів. Харків не може собі дозволити утримання більш ніж 2500 працівників міськради  та її виконавчих органів за кошти платників податків. Необхідно створити оптимальну та функціональну структуру, скоротити штат до економічно та функціонально-обґрунтованої  кількості.

3.  Ми виступаємо проти монополії влади на призначення секретаря міської ради. Згідно з  демократичними принципами, секретарем міської ради повинна бути людина, що очолює фракцію яка посіла друге місце за результатами виборів.

4.  Відповідно до вимог закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, з врахуванням думки Харківської громадської топонімічної групи, ми вимагаємо створення робочої групи за участю представників громадських організацій та об’єднань по підготовці та проведенню нових Громадських слухань. Лише після проведення Слухань виносити список районів та вулиць міста, що підлягають перейменуванню.

З цими вимогами громадськість збереться завтра під стінами міськради. Усі бажаючі мали змогу підписати звернення сьогодні до 18-ї, хто не встиг зможе це зробити завтра о 9-й годині біля самої міськради. Громадські активісти налаштовані тільки на конструктив і сподіваюся, що цього разу представники влади підуть їм на зустріч.

«Ми не вимагаємо змінити закони чи статут територіальної громади, ми виступаємо за те, щоб діяльність міськради не суперечила цим законам і вимагаємо їх неухильного дотримання» – пишуть на одній зі спільнот в ФБ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа