Громадськість домоглася звільнення люстрованого прокурора Суходубова

2 лютого на розгляді у Харківському апеляційному адміністративному суді апеляційної скарги Володимир Суходубов відізвав позов стосовно свого поновлення на посаді. Це означає, що рішення суду першої інстанції про його поновлення скасовується і прокурор все-таки буде звільнений за Законом «Про очищення влади». 

Під час засідання суду Харківського апеляційного суду представник Суходубова зачитала звернення, в якому колишній прокурор відмовлявся продовжувати справу через небезпеку, яку, на його думку, може становити розгляд справи для суддів. Прокурор посилався на величезний тиск, який чинився громадськістю та ЗМІ. Суд задовольнив клопотання позивача про відкликання позовної заяви першої інстанції.

«Справа Суходубова – це конкретний приклад того, як громадськість може впливати на здійснення люстрації. Якщо чиновники найбільше бояться публічності, потрібно використовувати цей інструмент проти них. Саме це справювало у справі з прокурором Суходубовим – він не мав переконливих аргументів для свого поновлення, тому виявився неготовим до публічного розгляду справи», – переконана Олександра Дрік, представник Громадського люстраційного комітету.

Директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко підкреслила, що позов відізвано, рішення першої інстанції скасовано, даний прокурор не має права працювати в державних установах, але він має право подати позов в майбутньому, якщо знайде на це підстави.

«Питання не в тому, що рішення першої інстанції, яке було винесено, незаконне, ми могли би представити юридичну позицію, питання в тому, що воно є вочевидь незаконним. Там є перекручені факти, замінені статті при цитуванні», – наголосила Козаченко.

Вона запевнила, що від Мінюсту буде подана скарга до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо цього рішення для того, щоб Вища кваліфікаційна комісія зробила свій висновок щодо рішення, яке було винесено в першій інстанції.

Ми хочемо, щоб сьогоднішня перемога надихнула людей відчувати себе владою кожного дня. Громадськість може і повинна брати участь в люстрації. Якщо Володимир Суходубов вирішить знову позиватись до суду про своє поновлення, громадськість простежить, щоб він через деякий час не спробував непоміченим повернутись на державну службу.

ВІДЕО з зали суду: http://youtu.be/wJak_fVYxdI?list=PLc_imuxJ2f7oyI6XYeyLBGZd_3BwAs-FD

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа