Громадська комісія з розслідування нагадала військовим та силовикам: “Злочини проти людяності не мають строку давності”

Комісія з розслідування порушень прав людини в Україні звернулася до військовослужбовців Збройних Сил України, співробітників Внутрішніх справ та Служби безпеки України із закликом дотримуватися Конституції України та законів і не допустити застосування сили до учасників мирних акцій протесту.

Про це на прес-конференції повідомив керівник робочої групи Комісії Олег Березюк, голова Українського юридичного товариства, громадський діяч і правозахисник.

Члени Комісії з питань розслідування порушень прав людини в Україні, оприлюднили звернення до військовослужбовців Збройних Сил України та cпівробітників правоохоронних органів, в якому наголошується, що відповідно до Конституції і законів України громадяни мають право на мирні акції протесту, а одним із основних завдань Збройних Сил є оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності державних кордонів. Правозахисники наголосили, що співробітники МВС та СБУ мають виконувати лише правоохоронні, а не каральні функції. Звернення від імені комісії підписав Голова — Володимир Василенко, доктор юридичних наук, професор НаУКМА, Надзвичайний і Повноважний Посол України, суддя Міжнародного Кримінального Трибуналу з колишньої Югославії.

«Закликаємо всіх співробітників правоохоронних органів за жодних обставин не вдаватися до жорстокого, надмірного і непропорційного застосування сили та спеціальних засобів”, — йдеться у зверненні.

Представники Комісії зазначають, що виконання військовослужбовцями не властивих збройним силам функцій, навіть за умови переодягнення у форму інших силових структур, є злочином і тягне за собою кримінальну відповідальність.

«Окремо звертаємо увагу військовослужбовців на те, що відповідно до Закону України «Про Збройні Сили України» ніякі надзвичайні обставини, накази чи розпорядження командирів і начальників не можуть бути підставою для будь-яких незаконних дій щодо  цивільного населення. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу військовослужбовці несуть відповідальність згідно із законом.

Нагадуємо, що злочини проти людяності і військові злочини не мають терміну давності, а особи, які їх вчинили, несуть покарання згідно з національним і міжнародним кримінальним правом», – наголошуєть авторитетні правники та колишні дисиденти, які увійшли до складу Комісії з розслідувань порушень прав людини в Україні.

З метою недопущення неправомірного застосування сили до мирних учасників протестних акцій члени Комісії закликають всіх військовослужбовців неухильно дотримуватись Конституції і законів України та залишатись вірними присязі і народу України.

 

З текстами звернень можна ознайомитися на сайті Комісії humanrightsua.org

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа