ГПУ: На Харківщині внесення втікача в систему “Шлях” коштувало 60 000 грн

За даними слідства, завдяки посадовицям обладміінстрації, депутатці Харківської міськради та депутату Харківської райради за кордон виїхали та не повернулися 19 псевдоволонтерів.

Для чоловіків виїзд коштував приблизно по 60 тис. грн, повідомив Офіс генерального прокурора

«До складу групи входили депутат Харківської райради, голова однієї із райадміністрацій Харківської міської ради, яка також є депутатом Харківської міської ради та колишня керівник апарату Харківської обласної військової адміністрації. Вони залучили до своєї протиправної діяльності волонтерів та функціонерів однієї із благодійних організацій і керували їх діями», — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, використовувалася благодійна організація, керівником якої був депутат Харківської районної ради.

«Учасники організованої групи направляли від імені благодійної організації листи-запити до Харківської обласної військової адміністрації з проханням погодити дозвіл на перетин державного кордону України «волонтерам». Харківська ОВА давала своє погодження. В подальшому дані чоловіків вносились до системи «Шлях». Слідством встановлено 19 «волонтерів», які протягом 2022-2023 років, перетнули кордон та до цього часу не повернулися в Україну. Вартість таких послуг складала близько 60 000 гривень», — зазначили в Генпрокуратурі.

Крім депутатів і експосадовиці, про підозру також повідомили ще двом функціонерам благодійної організації.

Всім — за фактами організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).

Систему «Шлях» створили наприкінці 2021 року. Цей інструмент мав усунути корупційні ризики у сфері видачі дозволів та ліцензій на міжнародні вантажні перевезення.

З 2022-го ліцензовані перевізники, органи влади можуть подати заявки на право перетину державного кордону України через цю систему.

Джерело: mediaport

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа