Головного юриста Трампа зобов’язали виплатити 148 мільйонів доларів виборчим працівникам Джорджії в суді за наклеп

Giuliani16

Вашинґтон, 15 грудня (Reuters) – Руді Джуліані повинен виплатити понад 148 мільйонів доларів відшкодування збитків двом колишнім працівникам виборчої комісії в Джорджії, яких він зганьбив через неправдиві звинувачення в тому, що вони допомагали фальсифікувати вибори 2020 року проти Дональда Трампа, ухвалило журі в п’ятницю.

Присяжні у федеральному суді у Вашинґтоні встановили, що Джуліані винен працівникам, Вандреі «Шей» Мосс та її матері Рубі Фрімен, приблизно 73 мільйони доларів як компенсацію за репутаційну та емоційну шкоду, яку вони зазнали, і 75 мільйонів доларів у якості покарання колишнього адвоката Трампа та колишнього мера Нью-Йорка за його поведінку.

«Сьогодні гарний день. Суд присяжних став свідком того, що Руді Джуліані зробив зі мною та моєю дочкою, і притягнув його до відповідальності», — сказала Фрімен журналістам біля будівлі суду, додавши, що «інших також слід притягнути до відповідальності». Перед судом федеральний суддя визначив, що Джуліані несе відповідальність за наклеп, умисне заподіяння емоційного стресу та громадянську змову.

Єдине питання, яке стояло перед присяжними, полягало в тому, яку суму компенсації стягнути з Джуліані, який допоміг колишньому президенту-республіканцю Трампу просувати свої неправдиві заяви про вкрадені вибори 2020 року. Комісія радилася понад 10 годин, перш ніж ухвалити рішення.

Джуліані сказав, що подасть апеляцію.

«Абсурдність цієї цифри лише підкреслює абсурдність усього процесу», — сказав він журналістам біля будівлі суду.

Вердикт було винесено після емоційних триденних свідчень, під час яких Мосс і Фрімен, які є чорношкірими, розповідали про низку расистських і сексистських повідомлень, включаючи погрози самосуду, які вони отримали після того, як Трамп і його союзники поширили неправдиві заяви про те, що вони брали участь у шахрайстві виборів.

«Містер Джуліані думав, що йому вдасться зробити Рубі та Шей обличчям фальсифікацій на виборах, тому що він вважав їх звичайним витратним матеріялом», — сказав адвокат робітників Майкл Готліб під час свого заключного слова. «Він не має права пропонувати беззахисних держслужбовців на розправу віртуальному натовпу, щоб скасувати вибори».

Джозеф Сіблі, адвокат Джуліані, визнав, що його клієнт заподіяв шкоду, але сказав, що штраф, якого вимагають позивачі – щонайменше 148 мільйонів доларів – буде “катастрофічним” для його клієнта.

Він сказав присяжним, що Джуліані був «хорошою людиною», посилаючись на його роль мера Нью-Йорка після нападу на вежі-близнюки 11 вересня 2001 року. «Руді Джуліані не слід визначати за тим, що сталося останнім часом», — сказав Сіблі під час заключного виступу.

Джуліані неодноразово стверджував, що на відео з камер спостереження видно, як Мосс і Фрімен ховають і підраховують валізи, наповнені незаконними бюлетенями, на баскетбольній арені в Атланті, які використовувалися для обробки голосів під час виборів 2020 року.

Колишній мер Нью-Йорка Джуліані, який заявив, що дасть свідчення під час суду, зрештою вирішив не виступати свідком. Після суду він сказав, що його коментарі «не мали ніякого відношення» до погроз, які отримали дві жінки.

Трамп також виділив Фрімен по імені під час телефонної розмови, яка отримала широкий розголос у січні 2021 року, під час якої він тиснув на головного виборчого чиновника Джорджії Бреда Раффенсперґера, щоб той «знайшов» голоси, щоб скасувати його незначну поразку в штаті.

Державне розслідування встановило, що жінки законно та належним чином обробляли бюлетені. Адвокати двох жінок стверджували, що претензії були частиною змови, в якій брали участь Трамп, його команда юристів і праве ЗМІ, щоб допомогти Трампу посіяти сумніви щодо виборів і повернути назад свою поразку демократу Джо Байдену.

Джуліані зіткнувся з низкою цивільних і кримінальних негараздів – і зростаючими судовими зборами – відтоді, як допоміг очолити зусилля Трампа скасувати вибори.

Джуліані було висунуто кримінальне звинувачення у справі про рекет у штаті Джорджія, йому та проти Трампа і кількох його союзників, зокрема за напади на Мосс та Фрімен.

Він не визнав себе винним.


Репортаж Ендрю Гаудсворда; Додаткові звіти Кетрін Джексон і Дена Віткомба; Редагування: Скотт Мелоун, Енді Салліван, Марк Портер і Розальба О’Брайен

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа