Глава УГКЦ вирішив, що ієрархія Московського Патріархату “теж вірить в Бога”

Глава УГКЦ дав високу оцінку ініціативі групи православних християн оприлюднити правду про Львівський псевдособор 1946 року та попросити «прощення за всі несправедливості, жертвами яких стали греко-католики під прикриттям авторитету Православної Церкви». Про це Патріарх Святослав сказав 10 березня у Люблінському католицькому університеті після представлення доповіді на тему: “Екуменічна концепція УГКЦ”.

ArticleImages_62773_shevchuk_lublin2

«Цей лист, ця декларація групи православних християн світу є вагомішою, ніж Гаванська декларація (підписана Папою Франциском і Патріархом Кирилом а аеропорту Гавани.– Ред.) Для мене – це є довід того, що у Православній Церкві діє Святий Дух, який зворушує сумління і оголошує правду. Скільки разів в історії Православної Церкви було так, що сумління вірних випереджало свідомість єрархії. Так вже історично склалося. Ще з часів СРСР в Православній Церкві Московського Патріархату єрархія була контрольована спецслужбами і співпрацювала з ними, а люд Божий молився і хотів автентичного християнського і духовного життя. Для мене голос тих православних інтелектуалів є сильнішим для цілого тіла Церкви Православної, ніж голос єрархів. Треба молитися за сумління єрархів, бо вони люди і вірять в Бога, думаю», – прокоментував документ Глава УГКЦ.

Нагадаємо, група відомих православних християн світу оприлюднила 7 березня заяву про жахливу правду про Львівський Псевдособор 1946 року, який дав старт сталінському режиму ліквідувати УГКЦ. У документі наголошено, що православні християни «почуваються відповідальними за злочинне мовчання, яке огортає руйнування цієї Церкви радянським режимом за участі Московського Патріархату».

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа