Герої не вмирають

23 травня в Будинку Спілки письменників України відбувся вечір, присвячений відзначенню Дня Героїв – свята, яке було започатковано Організацією Українських Націоналістів з метою вшанування діячів національно-визвольного руху. Захід було організовано ГО «Українська справа».

Вечір відкрив вітальним словом голова «Української справи» Тарас Рондзістий.

Потім слово взяв історик, головний редактор газети «Шлях Перемоги» Віктор Рог, який розповів про історію Свята Героїв, наголосивши, що природа героїзму має морально-етичну мотивацію та потребує вольових зусиль. «Історія України багата прикладами священного героїзму і маємо шанувати і наслідувати тих, хто своє життя віддав, аби здобути українську державу», – зазначив Віктор Рог.

Далі розпочалася культурна частина – на сцену вийшов кобзар Тарас Компаніченко в супроводі асистента Данила, який також є учасником гурту «Хорея козацька». Перед тим, як взяти до руки кобзу, музикант висловився з приводу ставлення держави до української історичної спадщини.

«В Україні відбувалося планомірне нищення національної спадщини радянською пропагандою, перекручування фактів, намагання стерти історичну пам’ять. Ми повинні відроджувати і завжди пам’ятати ті речі, які дозволили здобути власну державу. Ми повинні шанувати борців за Україну, пам’ять про яких закарбована, зокрема, в козацьких піснях».

Також кобзар підкреслив, що наразі влада не лише не відзначає, але й чинить перепони для проведення подібних заходів: так, наприклад, у проведенні концерту було відмовлено в Будинку вчителя.

Під час свого виступу Тарас Компаніченко представив публіці козацькі пісні і думи.

Сергій Багряний, УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа