Герой України майор Роман Дармограй

Роман Дармограй

Указом Президента України майору Роману Дармограю присвоєно звання Герой України! Але для українців він вже давно Герой! Адже фронтовими дорогами крокує з 2015 року, коли одразу після закінчення Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного прибув у 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців на посаду командира взводу.
Лейтенант надзвичайно швидко адаптувався до своєї першої офіцерської посади. Командири, а передовсім досвідчені бійці, були приємно вражені його здібностями. Тим більше, що перша бойова позиція взводного була у диких степах поблизу Волновахи, між українською Богданівкою та окупованим Петрівським. Саме під час її оборони Роман зарекомендував себе добре навченим і підготовленим командиром. Тому не випадково невдовзі очолив роту, яка брала активну участь у захопленні та утриманні териконів довкола Докучаєвська Про підрозділ Дармограя ходили легенди, адже хлопці воювали настільки заповзято, що, приміром, противник у паніці тікав із тимчасово захопленого міста!
До речі, свого часу командування формувало зведений батальйон для участі у міжнародних навчаннях «Rapid Trident». Роману, без жодних вагань, доручили очолити штаб. Командував батальйоном на той час підполковник Олександр Вдовиченко, а його заступником був капітан Андрій Кизило, який у січні 2017 року здійснив успішне захоплення ворожих позицій під Авдіївкою і на чию честь вони були названі його іменем. На жаль, у той чорний день, 29 січня, Андрій, після влучання у бліндаж ворожого снаряду, загинув… Саме Дармограй за наказом командира батальйону змінив полеглого капітана на його посту і безпосередньо очолив оборону укріпрайону. Разом з вірними друзями, такими ж молодими офіцерами Андрієм Верхоглядом та Василем Тарасюком, продовжував бити ворога доти, допоки противник не полишив своєї позиції.
За роки війни нашому Герою майже не доводилось відпочивати: бої за боями, ротація за ротацією, навчання, полігони… Богданівка змінювалась Новотроїцьким, «промка» – Світлодаркою… Мужність та командирська майстерність Дармограя були відзначені орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та найвищим народним званням «Народний Герой України».
Після Авдіївки, в якості заступника командира батальйону, Дармограй рік воював у районі Світлодарської дуги. Воював досить успішно. Під час виходу бригади на ротацію, командування запропонувало молодому капітану очолити батальйон – той самий, в який Роман прийшов молодим офіцером, випускником Львівської академії сухопутних військ. Ні у кого не виникало жодного сумніву: «Зможе!». З такою ж упевненістю нашому Герою довірили вкрай важливий напрям оборони на Київщині, коли російський агресор пішов війною.
Ті, хто знає Романа, переконані: попереду в офіцера ще багато Звитяг та зірочок на погонах. Очевидно, що і військові операції, в яких він брав і бере участь, стануть загальним військовим надбанням.
А нині – він воює! Воює тихо і без постів та фото у соціальних мережах. Хоча… високу державну нагороду Романові вручив особисто Президент України Володимир Зеленський у Білій залі Маріїнського палацу. Як було зазначено, майор Дармограй надзвичайно професійно спланував та організував оборону населених пунктів Пухівка, Рожівка та Калинівка Броварського району, створивши ефективну систему вогню підрозділів механізованого батальйону бригади. 9 березня, після майже чотиригодинного бою з рашистами, було знищено 17 танків, 3 БМП та до 55 окупанти.
277777734_5002787383122936_6084682906348173043_n
Не виникає жодного сумніву, що саме завдяки таким Героям ми переможемо російську навалу, а Україна буде незалежною та заможною!
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа