Герой путінської Росії. У Донецьку встановили пам’ятник агенту НКВС, вбивці Павлу Судоплатову

судоплатов

Російське історичне товариство встановило в контрольованому Росією Донецьку бюст Павлу Судоплатову. Це агент радянських спецслужб, який у складі секретної групи вбив багатьох людей без суду та слідства. Серед його жертв — перший голова ОУН Євген Коновалець.

Відео з відкриття пам’ятника Павлу Судоплатову оприлюднили в окупаційних джерелах.

Бюст привіз у Донецьк заступник голови Російського військово-історичного товариства Микола Овсієнко. Пам’ятник встановили біля будівель “генеральної прокуратури” та “Верховного суду ДНР”.

На постаменті окрім імені та дат життя Судоплатова написано: “Легендарний радянський розвідник та контррозвідник. Створювач загонів спецпризначення НКВС СРСР”.

“Відкриття пам’ятника відбувається під звук канонади. Те, що відбувається зараз у Донецьку, — це продовження боротьби нашої держави з ідеями українського радикального націоналізму”, — заявив представник історичного товариства країни-агресорки.

Це вже другий пам’ятник Судоплатову, який окупанти встановлюють  у тимчасово окупованих ними районах України. Перший такий у липні встановили у Мелітополі, звідки спецагент походив. Там само на честь радянського злочинця загарбники перейменували вулицю імені ідеолога українського націоналізму Дмитра Донцова.

Павло Судоплатов був фігурою одіозною, каже бахмутський історик Ігор Корнацький.

“Це агент радянських спецслужб. Він вбив Євгена Коновальця за допомогою надісланого йому у 1938 році у Роттердамі вибухового пристрою у коробці з цукерками. Його схопили, він відбув покарання. В радянські часи його діяльність не афішували, щоб не було розголосу про те, якими методами радянська влада розправлялася зі своїми ворогами, такими як Євген Коновалець”, — розповідає він.

Героїзувати такі постаті у Росії почали у роки правління Путіна, який і сам  —  виходець із КДБ, каже співрозмовник.

“Те, що його (Судоплатова, — ред.) зараз “піднімають на щит” — це свідчення того, як окупанти намагаються перекрутити, переінакшити історію та злочинців: таємних убивць виставляють замість справжніх героїв”,  —  каже Ігор Корнацький.

Джерело: freeradio

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа