Генсек СКУ поділився думками щодо політичної ситуації

Україна безборонна і розгублена, не захищає себе на міжнародному рівні, плюндрує в межах власних кордонів. Жодна влада не допоможе – лише громадські ініціативи. Так бачать ситуацію з українством наші земляки з-за кордону.

Про це на брифінгу у мультимедійному конференц-залі IA ZIK розповів генеральний секретар Світового конгресу українців, Голова ОУН(б) Стефан Романів. Він зустрівся з журналістами, аби поділитися думками на тему: «Політична ситуація в нашій державі очима лідерів світового українства».

Романів приїхав до Львова з Австралії на святкування 100- річчя «Пласту».

У першу чергу він розповів, що Світовий конгрес українців представляє інтереси близько 20 млн наших співвітчизників за межами України. Зазначив, що культурних традицій дотримуються не тільки старші, а й молоде покоління, яке народилося і виросло за кордоном. Що світове українство ідентифікує себе як інтегральну часточку українського народу. Що їм важить і болить все, що у нас тут відбувається.

Також Романів зазначив, що якщо колись українці з-за кордону намагалися допомогти землякам на Батьківщині, то зараз самі потребують допомоги. Бо асиміляція із Заходом чи Сходом сильна, аби зберегти культуру, потрібні українські школи, підручники. Потрібна допомога.

Стефан Романів зустрічався із президентом Києво-Могилянської академії Сергієм Квітом. Домовилися про тісну співпрацю, обмін студентами. Світовий конгрес українців зараз роздумує над студентськими стипендіями для істориків, що хотіли б реалізувати себе у царині правдивого та неупередженого висвітлення нашого минулого.

Романів зазначив, що діаспора завжди намагалася виділяти кошти, але що розчаровує – це відсутність ініціативи підтримувати соціальні і культурні проекти, навіть якщо грантові гроші закінчилися. Він зазначив, що водночас є багато добрих ініціатив та починань. І додав, що вкладати потрібно у освіту молоді.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа