Генеральна Асамблея ООН підтримала українську резолюцію про Крим

un-ua

Генеральна Асамблея ООН підтримала резолюцію “Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь, Україна, а також частин Чорного і Азовського морів”, яку представив постійний представник України Сергій Кислиця. Резолюцію, присвячену проблемі мілітаризації окупованого Російською Федерацією Криму та частин Чорного та Азовського моря, Генеральна Асамблея ООН ухвалює, починаючи з 2018 року.
У тексті резолюції вказано, що Генеральна Асамблея ООН “виражає серйозне занепокоєння з приводу прогресуючої мілітаризації Криму Російською Федерацією як державою-окупантом і висловлює стурбованість з приводу триваючої дестабілізації обстановки в Криму внаслідок постачання Російською Федерацією сучасних систем озброєнь, у тому числі літаків і ракет, здатних нести ядерну зброю, зброї та боєприпасів, і направлення нею військовослужбовців на територію України, і настійно закликає Російську Федерацію негайно припинити таку діяльність”.
У цьогорічній резолюції, порівняно з попередніми, було додано такі важливі нововведення: статус Криму визначено як тимчасово окупованого півострову, зазначено про підтримку співпраці в Кримській платформі та зроблено наголос на відповідальності Російської Федерації за дотримання прав кримських татар як корінного народу Криму. Ще однією новацією стала вимога скасувати вироки, винесені заочно щодо лідерів кримськотатарського народу та кримських татар.
З усіх учасників голосування проєкт резолюції підтримала 61 країна, проти проголосували 22 країни, утрималися 54 країни, усі інші не голосували.
Проти української резолюції “Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь, Україна, а також частин Чорного і Азовського морів” проголосували, окрім, звичайно ж, країни-окупанта, ще: Білорусь, Болівія, Венесуела ,Вірменія, Зімбабве, Камбоджа, Киргизстан, КНР, Куба, КНДР, Еритрея, Ефіопія, Іран, Лаос, Малі, М’янма, Нікарагуа, Сербія, Сирія, Філіппіни, Шрі-Ланка.
264598510_2968531013410872_8235365421469440645_n
Всі країни Чорноморського регіону підтримали українську резолюцію, таким чином засудивши мілітаризацію Криму, Чорного та Азовського моря, що здійснює Російська Федерація: Болгарія, Туреччина, Грузія, Румунія та Молдова.
Досить неочікуваним стало те, що Японія не взяла участь у голосуванні, однак дуже швидко делегація Японії зробила окрему заяву, в якій повідомила, що мала намір проголосувати “за”, водночас через технічні причини її голос не був зарахований.
Джерело: Teraze

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа