«Генерал Павло Шандрук і антигітлерівська військова опозиція(1944-1945 роки)» в тюрмі на Лонцького

У «Тюрмі на Лонцького» — презентація книжки про генерала Шандрука

книжка Середницького

 Хто 70 років тому створив та керував військовою українською антигітлерівською формацією під час Другої світової війни? — Відповідь на це та інші питання  можна буде довідатися на зустрічі із автором книжки «Генерал Павло Шандрук і антигітлерівська військова опозиція(1944-1945 роки)» Ярославом Середницьким у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького».

23 квітня, середа

16:00

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»

м. Львів, вул. С. Бандери, 1 ( вхід з вул. К. Брюллова)

Книжку «Генерал Павло Шандрук і антигітлерівська військова опозиція(1944-1945 роки)»про ген.-хорунжого Армії Української Народної Республіки під час Визвольних змагань 1917-1920 років та командувача Української Національної Армії в 1945 році (ген.-поручника, а потім на еміграції ген.-полковника) Павла Шандрука, що її випустило в світ видавництво «Мандрівець»,  Ярослав Середницький створив на основі досліджень численних джерельних документів. Архів генерала Павла Шандрука голова братства колишніх вояків І Української дивізії УНА пан Андрій Коморовський передав до Львівського історичного музею 2001 року, тепер ці документи містяться у фондовій групі «Пам’ятки визвольних змагань» вказаного музею.  

Шандрук Павло Феофанович – видатний український військовий діяч, генерал-хорунжий Армії УНР, дійсний член НТШ, автор праць з військової історії. Народився 28 лютого 1889 року в селі Борсуки Кременецького повіту Волинської губернії ( нині Лановецький район Тернопільської області). У 1917–1920 роках перебував в Армії УНР. Від квітня 1920 року — командир бригади 3-ї Залізної дивізії, генерал-хорунжий. Наприкінці 1920 року в Польщі був одним із засновників військового журналу «Табор». Від 1926 року — контрактовий офіцер Війська Польського в чині майора. У польсько-німецькій війні 1939 року — командир 29-ої польської бригади.

23 вересня 1939 у бою з німцями під Томашевом врятував бригаду від знищення, за що у 1965 році був нагороджений орденом Virtuti Militari. Від 23 вересня 1939 року до січня 1940 року перебував у німецькій неволі. Наприкінці 1944 року за згодою всіх українських угруповань в еміграції очолив Український національний комітет у Німеччині, призначений його президією (з 1945 року) командувачем Української Національної Армії, до складу якої увійшла дивізія «Галичина» (як 1-ша Українська дивізія). Спричинився до виведення дивізії з фронту перед німецькою капітуляцією. Генерал П. Шандрук, на доручення уряду УНР і президента Андрія Лівицького особисто 1945 року очолив Український національний комітет.

Генерал Шандрук

У березні 1945 року німецький уряд визнав УНК як офіційного репрезентанта українців (в тому велика заслуга Павла Шандрука особисто) і союзну сторону у війні. Уряд УНР підвищив П. Шандрука до генерала-поручника, і з цим він приступив до формування Української Національної Армії (УНА), до якої мали увійти всі українські формації по німецькому боці фронту (понад 220 тисяч вояків). 25 квітня 1945 року відбулося урочисте складання присяги на вірність Україні 1-ої УД УНА.

Модератор зустрічі – голова громадського об’єднання «Етра» Наталка Криничанка.

Вхід вільний.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа