Фрегат «Гетьман Сагайдачний» повернувся з навчань з подарунками

Після успішного завершення завдань далекого походу біля берегів Турецької Республіки до Одеси 12 березня повернувся загін кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України у складі фрегату «Гетьман Сагайдачний» і судна розмагнічування «Балта».

2 Фрегат «Гетьман Сагайдачний» в Одеському порту

«Похід кораблів став знаковою подією для Військово-Морських Сил. Подолання нашими кораблями протоки Босфор, вихід за межі Чорного моря були здійснені вперше за останні два роки», – зазначив начальник штабу – перший заступник командувача ВМС ЗС України контр-адмірал Андрій Тарасов під час виступу на мітингу з нагоди зустрічі кораблів. Як додав він, до походу екіпажі підготувалися у стислі терміни, що свідчить про підтримання ними кораблів у досить високій ступені готовності до виконання поставлених завдань.

Як повідомив представник командування флоту, українські кораблі під час спільних тренувань з кораблем ВМС Турецької Республіки відпрацювали завдання спільного маневрування, обміну інформацією про надводну і повітряну обстановку, а також передачу даних різними способами та передачу вантажів з корабля на корабель на ходу. Крім того, за інформацією контр-адмірала, моряками двох країн проведені спільні заходи на військово-морській базі ВМС Туреччини Гьольджюк. Під час походу на кораблях також пройшли навчальну практику 20 курсантів факультету ВМС Національного університету «Одеська морська академія».

Під час свого офіційного візиту до Туреччини Президент України Петро Порошенко відвідав 10 березня у Стамбулі фрегат «Гетьман Сагайдачний». Командир морського походу капітан 2-го рангу Дмитро Глухов і командир фрегату «Гетьман Сагайдачний» капітан 2-го рангу Денис Іванін ознайомили Главу держави з переданим турецькою стороною на безоплатній основі спорядженням на 810 тис. доларів і п’ятьма мобільними військовими шпиталями, які будуть передислоковані в зону проведення антитерористичної операції.

1 Петро Порошенко на зустрічі з екіпажем фрегату

Президент підкреслив, що такі пересувні медичні комплекси зараз дуже потрібні нашим воїнам, а їх передачу Україні Туреччиною назвав свідченням партнерських стосунків двох держав. «До цього ми отримували їх із США, Канади, Австралії. Сьогодні це надзвичайно важливо і це підкреслює стратегічний характер наших відносин», – сказав Глава держави.

До речі, Петро Порошенко вже не вперше відвідує фрегат «Гетьман Сагайдачний». Після анексії Росією Криму корабель 5 березня 2014 року прибув в Одесу. Всупереч брехливій заяві члена комітету Ради Федерації Росії з міжнародних справ Ігоря Морозова, який тоді заявив, що корабель перейшов на бік РФ і підняв Андріївський прапор, моряки при проході проливу Босфор підняли прапори ВМС України і державний прапор України. А невдовзі після цього українським моряків-патріотів привітав Петро Порошенко.

Нині ж співпраця між Україною і Туреччиною плідно розвивається у багатьох сферах. Як заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, Туреччина готова приймати наших випускників до своїх вишів і готувати кадри, яких потребує Україна. А ще, за його словами, турецький уряд готовий приступити до фінансування будівництва тисячі будинків для кримських татар, які змушені були залишити півострів. «Цю тисячу будинків ми плануємо будувати в Херсонській області. Щоб люди не розчинилися по всій Україні, щоб можна було забезпечити права на освіту рідною мовою, інші культурні потреби», – уточнив Рефат Чубаров.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа