Фінансовий комітет викликає завтра голову НБУ на килим у Верховну Раду

Сьогодні на засіданні Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності було заслухано Голову Національного Банку України Валерію Гонтареву та заступника Міністра фінансів Артема Шевельова із звітами по діяльності Нацбанку та Міністерства фінансів за 2015 рік. Про це прес-службі повідомив заступник голови Комітету Руслан Демчак.

За словами парламентаря, від представників комітету більшою мірою звучали критичні оцінки конкретних результатів роботи Нацбанку .

“Голова Нацбанку сказала, що «НБУ поклав край домінуванню фіскальної політики над монетарною», проте за 2015 рік Національний банк придбав ОВДП на 72 млрд. грн. (це по факту нова емісія). Суспільством це сприймається як невідповідність офіційних заяв фактам і, відповідно, знижує довіру до політики Національного банку в цілому”, – розповів Демчак.

За його словами, в процентній політиці спостерігається дуже дивний дисбаланс. НБУ купує на баланс ОВДП із середньою дохідністю 11,1%, а по депозитним сертифікатам виплачує 18-21,4% річних.  Тобто НБУ залучає кошти на 10% дорожче ніж розміщує. Ставки по кредитам в економіці – 20,5% (інформація із сайту НБУ).

“Такого явища, коли середня ставка по кредитам в економіці нижча за ставку залучення Національним банком (18-21,4%), ще ніколи не допускав ні один центральний банк світу. Тому що це повністю блокує кредитування. Тому на початок 2016 року залишки за депозитними сертифікатами НБУ склали 90 млрд. грн., на коррахунках банків більше 40 млрд. грн. На фоні колапсу кредитування і падіння економіки такий профіцит ліквідності очевидно є нераціональним. Голова НБУ так і не відповіла на питання, які конкретні заходи для виправлення становища має намір прийняти НБУ та який механізм спрямування цих коштів у реальну економіку”, – повідомив народний депутат.

По завершенню засідання, члени комітету прийняли рішення: «Рекомендувати Верховній Раді України заслухати звіт Гонтаревої В.О. на пленарному засіданні Верховної Ради 4.02.2016 р.». Відповідне рішення направлено на Голову Верховної Ради Гройсмана В.Б.

Джерело: поштова розсилка Верховної Ради

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа