Financial Times: ЄС і НАТО тиснуть на Іспанію та Грецію щодо надання Україні систем ППО

Союзники Іспанії та Греції з ЄС та НАТО тиснуть на обидві країни, аби ті надали Україні додаткові системи протиповітряної оборони.

Про це пише Financial Times з посиланням на власні джерела.

Видання пише, що на останньому саміті в Брюсселі деякі лідери Євросоюзу особисто закликали прем’єр-міністрів Іспанії та Греції Педро Санчеса і Кіріакоса Міцотакіса передати Україні частину своїх засобів ППО.

Їх обох запевняли, що потреби Афін та Мадрида не такі великі, як потреби Києва, і вони не стикаються з якоюсь безпосередньою загрозою їхній безпеці. Як зазначає Financial Times, Греція та Іспанія мають у своєму розпорядження десятки комплексів Patriot та радянських С-300.

Джерела видання стверджують, що Україна особливо зацікавлена у радянських комплексах С-300, оскільки ЗСУ уже мають ці системи на озброєнні.

Покликаючись на неназваного чиновника, FT пише, що на Польщу та Румунію, які теж володіють системами Patriot, чиниться менший тиск, позаяк вони мають «більш вразливе розташування на кордоні з Україною».

Дипломати, з якими спілкувалося видання, зазначають, що тиск щодо надання Україні нових систем ППО посилиться на зустрічі міністрів закордонних справ і оборони усіх країн-членів ЄС у Люксембурзі, що відбудеться у понеділок.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа