Філарет заговорив про “фальшивість” Собору, де створили ПЦУ

PF-sad

Розшифровка ключових тез Філарета зі зборів духовенства Київської єпархії

До Cerkvarium потрапили аудіозаписи окремих тез керуючого Київською єпархією ПЦУ почесного патріарха Філарета, які він оголосив на зібранні духовенства 3 червня.

“Зараз наше завдання полягає в тому, щоб зберегти Київський патріархат. В якому об’ємі – це не має значення. Але він повинен існувати”.

“У мене до вас прохання одне – не перереєстровувати парафіяльні статути на так звану ПЦУ. Ось зараз на вас буде тиск, щоб ви перереєстровувались на ПЦУ. А якщо хтось перереєструє на ПЦУ – то виходить із Київського патріархату. Тобто ми не виходим із томоса, тому що це церква нова, як вони кажуть. «Ми нова церква», – чули ж таке? Чули. А Київський патріархат існує вже 30 років. То хто від кого відходить? Ми від новоутвореної церкви, чи нова церква відокремлюється від Київського патріархату? Вона відходить! І ми збираємось провести Помісний собор. І цей Помісний собор повинен прийняти рішення про подальше існування Київського патріархату. І Київський патріархат буде існувать і далі законно, тому що Київський патріархат створив Помісний собор, не Архієрейський. І ліквідувать його може тільки Помісний собор. А Архієрейський – ні. Архієрейський (собор) навіть якщо ліквідовує, то його рішення повинно бути або прийнято, або відкинуто Помісним собором. І це наші супротивники відчули, і тому розповсюдили фальшивий документ – рішення Помісного собору 15 грудня про ліквідацію Київського патріархату. Ніякого Помісного собору не було”.

“Впливає, що мені вже пішов 91 рік. І думають так. Ну, скільки ще патріарх доживе? Ну, нехай там декілька років… а дальше? А дальше Епіфаній… От кого треба слухать? Філарета, який помре, чи Епіфанія, який буде жить? І ось, користуючись неправдою, а користуючись своїми інтересами земними, архієреї відмовились від Київського патріархату. Мені посилають багато архієреїв, що вони підтримують ПЦУ. З тих міркувань, що я помру, бо треба розуміть, що якщо буде – а він буде – Київський патріархат, то я навіть коли помру – оберуть нового. Раз патріархат є – оберуть нового патріарха, і буде знову патріарх. Патріархат Київський буде існувать, але з новим патріархом”.

“Я думаю, що ми проведемо Помісний собор, і він затвердить Київський патріархат, скасує рішення Архієрейського собору, точніше підписи, які ми поставили про ліквідацію. І таким чином ми не будемо приймать рішення, що ми виходимо із цієї так званої ПЦУ. Ми затвердимо, що ми є Київський патріархат. Хочете бути з нами – входьте в Київський патріархат. Не хочете – виходьте. Но ми із свої ініціативи виходити із цієї церкви не будемо. Київський патріархат був, є і буде. Ви об’являєте, що ви нова церква. Якщо ви нова церква – або ви входьте в Київський патріархат, або виходьте із нього”.

“Для того, щоб наша совість була чистою, буде Помісний собор, який скасує всі постанови. Тому що він є вищий орган. Як вищий орган він скасує всі ці постанови, які протирічать нашому статуту. А якщо архієреї не прийдуть (на Помісний собор) – то вони не будуть учасниками Помісного собору. А учасниками будуть ті, які прийдуть. А на Помісний собор архієреї прийдуть, і тому достатньо навіть декілька архієреїв, для того щоб собор помісний був істинний. Якщо один архієрей – то тоді цей Помісний собор не може бути істинним. Тому що він як патріархат не може самостійно існувати, він не може поставлять архієреїв. А коли два буде архієрея – як ми з Яковом, ми ж вдвох створили Київський патріархат”.

“Людям треба сказать, що ми зберігаємо Київський патріархат, який є не залежним ні від Москви, ні від Константинополя. А ця так звана ПЦУ є залежною від Константинополя. І тому ми не підтримуємо залежність від Константинополя”.

“Це був Помісний собор Константинопольського патріархату. А Помісного собору (Київського патріархату) до собору в Софії не було. Те, що подали вам – це фальшиве. Підписи взяли, а текст підставили новий”.

“Яка моя установка? Ми не заявляємо, що ми пориваємо зв’язок з ПЦУ. Такої заяви ми не робимо. Ми робимо рішення Помісного собору, що Київський патріархат як був, так і залишається. І все”.

Джерело: cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа