Філарет погрожує Епіфанію зруйнувати ПЦУ

Filaret-Epifaniy

Конфлікт між почесним патріархом Філаретом та предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм набирає обертів. На сайті так званого “Київського патріархату” оприлюднено листа, підписаного “патріархом Київським і всієї Руси-України” Філаретом, з погрозами на адресу митрополита Київського.

Причиною конфлікту є перехід парафії Покрови Пресвятої Богородиці Солом’янського району міста Києва на чолі з протоієреєм Олександром Трофимлюком, ректором КПБА, під пряме підпорядкування митрополита Київського. Про причини ми писали тут

При цьому єпархіальним архієреєм Київської єпархії є почесний патріарх, колишній митрополит Київський Філарет.

Як вбачається з допису самого Олександра Трофимлюка на його фейсбук-сторінці, перехід парафії спричинений постійними погрозами Філарета канонічними санкціями за принципову незгоду протоієрея з позицією Філарета щодо статусу та порядку керівництва ПЦУ.

Спочатку Філарет заборонив у священнослужінні Трофимлюка указом “за порушення присяги священика”.

Оскільки Трофимлюк не прийняв заборону та перейшов під пряме керівництво митрополита Епіфанія, Філарет надіслав на адресу останнього лист наступного змісту:

Ваше Блаженство! Отримав Ваш указ про прийняття в свою єпархію забороненого мною у священнослужінні протоієрея Олександра Трофимлюка і Свято-Покровську парафію на Солом’янці, з її духовенством, без відпускної грамоти. Це дає мені привід висловити жаль, що Ви починаєте своє служіння як Предстоятеля з порушення архиєрейської присяги і церковної православної традиції і тим даєте поганий приклад для архиєреїв нашої Церкви.

Такі дії не тільки не приведуть до єдності нашої Церкви і всього українського православ’я, а до руйнації того, що привело до отримання Томосу про автокефалію і Вашого обрання на посаду Предстоятеля.

Останній пасаж відверто звучить як погроза зруйнувати причини, що привели митрополита Київського до обрання його на посаду Предстоятеля ПЦУ. Можна тільки здогадуватись, про що йде мова, і до яких дій готовий Філарет. Можна припустити, що це пов’язано з тими “домовленостями” напередодні Об’єднавчого собору, через які Філарет наполягав на одностайному голосуванні усіх архієреїв УПЦ КП за кандидатуру митрополита Епіфанія.

Джерело: cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа