Фактчекінг заяв Юрія Бойка: більшість заяв не відповідають дійсності

інфографіка_Бойко

Народний депутат Юрій Бойко оперує здебільшого недостовірною інформацією у своїх публічних виступах.

Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши виступи Юрія Бойка 9 листопада на телеканалі «112-Україна», 16 листопада на «Інтері», 15 листопада на телеканалі «Прямий» та 19 листопада на каналі «Рада».

Для аналізу експерти відібрали кілька фактів, на які спирався Юрій Бойко. З п’яти проаналізованих заяв дві виявилися маніпулятивними, одна неправдивою, а ще одна була перебільшенням і лише виявилась повністю правдивою.

«Народний депутат України Юрій Бойко продовжує використовувати у своїх виступах велику кількість недостовірних фактів» – зауважив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

У рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви, Вадима Рабіновича, Міхеіла Саакашвілі, Олега Ляшка, , Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва, Сергія Капліна, Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Юлії Тимошенко та Артура Герасимова.

Заява

Факт

1

У нас у середу (7.11) було принципово не голосувати ні за що, поки не поставлять тарифи.

09.11.18

телеканал «112-Україна»

Перебільшення

7 листопада частина депутатів «Опозиційного блоку» брала участь у низці голосувань Верховної Ради. Зокрема, рейтингове голосування щодо Проекту Постанови № 8141 – 16 депутатів проголосували «за»;
рейтингове голосування щодо Проекту Закону №0199 – 5 депутатів проголосували «за»; рейтингове голосування щодо Проекту Закону №0193 – 9 депутатів проголосували «за»
; рейтингове голосування щодо Проекту Закону

0165 – 7 депутатів – «за».

2

На перше місце, ми вже бачимо по всій країні, виходить проблема дефіциту лікарів

16.11.18

телеканал «Інтер»

Маніпуляція

Як йдеться у відповіді МОЗу на запит ВВС News Україна, упродовж останніх п’яти років немає різких змін у кількості вакансій лікарів: на кінець 2017 року вакантними залишались 22 635 штатних посад лікарів, а у 2013 – 22 522.

Число медпрацівників у країні впродовж останніх кількох років залишається відносно стабільним: у державних і приватних медзакладах працює близько 186 тисяч лікарів.

3 У нас дійсно буде єдиний кандидат у президенти від опозиції, але це буде після консультацій, після переговорів і після проведення певних з’їздів партій.

09.11.18

телеканал «112-Україна»

Правда

17 листопада рада політичної партії «Опозиційною платформи — За життя» висунула кандидатуру Юрія Бойка для участі в президентських виборах.

4 Подивіться, що з бюджетом на 2019 рік. Практично заморожені пенсії.

16.11.18

телеканал «Інтер»

Неправда

У проекті Держбюджету на 2019 рік пенсії не заморожено. Згідно з доопрацьованим проектом головного кошторису країни, для виплат пенсій в наступному році уряд направить 167,5 млрд грн. Крім того, з січня 2019 року відбудеться перерахунок пенсій військовим пенсіонерам, а з березня заплановано перерахунок пенсій майже 12 млн пенсіонерів.

5

Наша фракція підтримала зниження акцизів (законопроект №8487 – ред.)

09.11.18

телеканал «112-Україна»

Маніпуляція

8 листопада більше половини депутатів «Опозиційного блоку» не проголосували за законопроект, що знижує акцизи на розмитнення автомобілів. Серед депутатів, які не голосували за законопроект, був і Юрій Бойко.

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми.

Прес-служба ВГО «КВУ»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа