Фактчекінг заяв Євгена Мураєва: більшість заяв є неправдивими

Мураєв_інфографіка

Глава партії «Наші» Євген Мураєв загалом висловлює неправдиві заяви та маніпулює фактами. Такого висновку дійшли експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши виступи кандидата в президенти у телеефірі.

Із п’яти вибраних тверджень чотири виявилися такими, що не відповідають дійсності, одне – маніпуляцією.

«Євген Мураєв у своїх виступах спирається на неправдиві заяви або ж маніпулює реальними фактами, представляючи свої погляди потенційним виборцям», – зазначив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Економічна частина [Угоди про асоціацію], яка вбила весь експортний потенціал наших товаровиробників.

15.01.2019,

Телеканал «Наш»

Неправда. За даними Державної фіскальної служби, експорт товарів до країн ЕС за 2018 рік зріс на 15% до 20,153 млрд доларів, що є рекордним показником. Останній найбільший показник був зафіксований в довоєнному 2008 році (18,1 млрд доларів з урахуванням нині окупованих територій).

 

Скорочено всі медичні програми, я маю на увазі безкоштовні ліки, дотації на лікування тих чи інших хвороб.

15.01.2019,

Телеканал «Наш»

Неправда. За даними МОЗ, в Україні діє 40 програм для безкоштовного або частково оплачуваного поширення ліків. Наприклад, 2017 року МОЗ запустив нову програму «Доступні ліки» для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою.

Чому Парубій своїм рішенням, наплювавши на думку громад, перейменовує міста, в яких ми живемо?

15.01.2019,

Телеканал «Наш»

Неправда. Відповідно до закону про декомунізацію, рішення щодо перейменування міст ухвалює Верховна Рада більше ніж 226 голосами на основі пропозицій громад. У разі їхньої відсутності парламент ухвалює рішення на підставі рекомендацій Українського інституту національної пам’яті.

Більшість технологічних, інженерних спеціальностей у вищих навчальних закладах зараз скорочується і на них не ведеться набір.

15.01.2019,

Телеканал «Наш»

Неправда. Міносвіти збільшило набір на технічні спеціальності, зокрема, на фізику і астрономію, прикладну фізику і наноматеріали, математику, мікро- та макронаносистемну техніку, біотехнології та біоінженерію, атомну енергетику.

Був ухвалений закон про освіту, який від 2020 року повністю забороняє навчання на будь-якій мові, крім української.

18.01.2019,

Телеканал «Наш»

Маніпуляція. Заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей заявив, що від 2020 року в основній та старшій школі загальноосвітні предмети викладатимуть українською. Водночас залишається вивчення мови, літератури, історії нацменшини мовою нацменшини.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа