Епіцентр протистояння з Полтави переходить у райцентри

Протистояння влади та прихильників Майдану поширилося з Полтави до районних центрів області. Про це розповів голова Полтавської обласної організації партії «За Україну!» , член президії Ради обласної організації «Майдан» Олег Пустовгар.

Так, у райцентрі Чорнухи представники райоргнізації партії «За Україну!» на чолі з селищним депутатом Миколою Лисенком та інших організацій  місцевого національного спротиву вирушили на переговори з головою райради та районної держадміністрації з вимогою до них підписати акт про повну і беззаперечну капітуляцію.

«Інакше протестувальники налаштовані на штурм, – повідомив Олег Пустовгар. – активісти «За Україну!» та інші євромайданівці заблокували виїзд на Київ автобусу з учасниками Антимайдану. Після години блокування автобус повернувся до селища Чорнухи і під контролем активістів розвіз людей по домівках».

Напруженою є і ситуація в Кременчуці, де два місяці тому з ініціативи міського голови Олега Бабаєва кременчуцький суд, а за ним і апеляційний суд Полтавщини заборонили буд-які мирні зібрання прихильників Євромайдану.

«Протягом цього часу мешканці Кременчука постійно наражалися на небезпеку. Було взято під домашній арешт одного з лідерів місцевого Майдану,голову Кременчуцької міської організації партії «За Україну!» Олексія Харченка. 27 січня на штаб ВО «Майдан» у Кременчуці напали «тітушки», – розповів Пустовгар,- тож біля будівлі обласного УМВС тисячі полтавських євромайданівців влаштували пікетування з вимогою звільнення політв’язня Харченка».

Він також повідомив про спільне засідання президії Ради «Майдану» і виконкому Народної Ради. Серед прийнятих рішень – створення обласного страйкового комітету, який працюватиме з малим і середнім бізнесом та зі студентством; пожвавлення роботи полтавського автомайдану; організація роботи на найближчі дні.

«Полтавський автомайдан виріс до 50 машин. Його активісти вже навідалися до маєтку міського голови Олександра Мамая. Мерові поставили вимогу вийти з Партії регіонів та скласти повноваження міського голови, оскільки він не висловився щодо подій в країні і по суті залишається на боці Януковича», – зауважив Пустовгар.

Серед подальших намірів автомайдану, за його словами, – побувати біля маєтків народних депутатів, які йшли на вибори як позапартійні з опозиційними гаслами, але відразу ж після складання присяги увійшли до фракції ПР.

В той же час у приміщенні зали засідань Полтавської облради, в яку активісти «зайшли в активний, але мирний спосіб» створено медпункт Євромайдану, роботу якого координують викладачі Української медичної стоматологічної академії Полтави, працює кухня, утворені та зміцнені барикади, на яких цілодобово чергують близько 300 осіб народної самооборони.

Нагадаємо, 25 січня після відмови полтавського губернатора Олександра Удовіченка вийти до народу та скласти свої повноваження приміщення облдержадміністрації зайняли учасники акції протесту. Згадуючи події суботнього дня Олег Пустовгар підкреслив, вся ОДА була заповнена солдатами внутрішніх військ та підрозділу «Грифон», було підігнано декілька пожежних машин, які готувалися поливати людей водою, а у підвалі знаходилися солдати з вівчарками.

«Нам вдалося уникнути кровопролиття . Коли ми зайшли у залу засідання облради, нами була створена Народна Рада, першим рішенням якої ми заборонили діяльність Комуністичної партії та Партії регіонів на території Полтавської області», – підкреслив Пустовгар.

Лохвиця повстала

Хвиля протестів котиться Полтавським краєм. У більшості райцентрів, містечок області відбуваються протестні мітинги. Днями громадські активісти та опозиційні сили провели віче у райцентрі Лохвиця. Цього дня на Лохвицькому євромайдані було створено місцеву районну організацію «Майдан», до якої увійшли не лише лідери районних парторганізацій «Батьківщина», «За Україну!», «Свободи» та «Удару», але й представник районної асоціації фермерів Віктор Щуров, керівництво місцевої телекомпанії «Астра», авторитетний журналіст і редактор незалежної газети «Лохвицький край» Олег Лісняк.

Гостем лохвицького євромайдану став член президії ради обласного обєднання «Майдан», голова обласної організації партії «За Україну!»

Олег Пустовгар. «Все, що відбувається зараз в Україні, нагадує мені як історику часи Гітлера-Сталіна. ПАРЄ засудила ці режими як антилюдські. Обидва практикували терор мирних людей, а німецькі націонал-соціалісти починали із залякувань та вбивств журналістів, викрадень громадських активістів та геббельсівської брехні у підконтрольних їм ЗМІ, – заявив він, – Все, що відбулося днями, є останніми конвульсіями режиму. Українці – волелюбна нація, яка вже мала досвід перебування в Російській імперії, і не скориться людині, яка пішла на Переяславську раду №2 з кремлівськими карликами».

У мітингу взяли участь близько півтисячі чоловік. Його повністю транслювала в ефірі ТК «Астра». Модератором Лохвицького євромайдану став голова районної організації партії «За Україну!» Віталій Карножицький.

Учасники віча одностайно зажадали відставки уряду Азарова включно з міністром МВС Захарченком та виступили проти спроб регіоналів і комуністів шляхом прийняття узурпаторських законів легалізувати диктатуру в Україні.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа