Енергокомітет звернувся до світових парламентів щодо ядерної безпеки та ембарго на російську нафту та газ

oil-saudi-getty

Комітет ВР України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг звернувся до парламентів всіх іноземних держав, Європейського Парламенту і міжнародних парламентських асамблей щодо забезпечення ядерної безпеки на обʼєктах в Україні та повного ембарго на російську нафту та газ.

Відповідне звернення було ухвалено на засіданні Комітету 10 березня.

У зверненні щодо всесвітньої ядерної загрози, спричиненої захопленням та діями Російської Федерації на Чорнобильській, Запорізькій атомних електростанціях та дослідницькій ядерній установці «Джерело нейтронів» НЦ Харківський фізико-технічний інститут окреслено основні вимоги щодо невідкладних дій:

1. Підтримати впровадження режиму No Fly Zone (А2/AD zone) над територією України зважаючи на розташування АЕС на території України.

2. Звернутись до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) та Організації Об’єднаних Націй з підтримкою вимоги негайного припинення вогню та заборони окупаційним військам Російської Федерації наближатися ближче ніж на 30 км до об’єктів атомної енергетики на території України.

3. Звернутись до міжнародних організацій з вимогою посилити моніторинг та контроль, під керівництвом МАГАТЕ та із залученням ОБСЄ, щодо ситуації на ядерних об’єктах України.

4. Забезпечити проведення спеціальних місій із забезпечення ядерної безпеки в Україні в умовах збройної агресії Російської Федерації.

5. Визнати, що дії Російської Федерації є актами ядерного тероризму, здійснити всі можливі заходи щодо держави-агресорки, спрямовані на боротьбу з актами ядерного тероризму, передбачені міжнародним правом, та сприяти задокументовуванню дій російських окупаційних військ на території атомних електростанцій, зокрема утримання персоналу станцій в заручниках.

6. Долучитись до вимоги заборони доступу Російської Федерації до інтелектуальних та технологічних ресурсів МАГАТЕ та вимогу розірвання відносин з громадянами РФ у структурах ООН, що стосуються ядерної енергії.

У зверненні щодо необхідності впровадження торговельних обмежень в сфері енергетики щодо Російської Федерації у зв’язку із військовою агресією РФ проти України Комітет закликає ввести повне торговельне ембарго на російську нафту та газ.

В Енергокомітеті вважають, що ці дії стануть дієвим та жорстким заходом для ізоляції російської економіки, відрізання її від основного джерела наповнення бюджету.

Джерело: expro

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа