Елладська Церква готує визнання ПЦУ

Ieronim

«Елладська Церква впритул наблизилась до прямого визнання ПЦУ», ‒ повідомляє у своєму матеріалі на порталі Lb.ua профессор Київської Духовної Академії УПЦ Московського патріархату Володимир Бурега.

Він робить такий висновок на основі нещодавньої хіротонії єпископа Ольвійського Епіфанія (Дімітріу), якого Синод ПЦУ обрав для опіки над грецькою паствою в Україні. Наразі Церква Еллади поки офіційно не визнала Православну Церкву України та не має з нею євхаристійного спілкування. Проте архімандрит Епіфаній (Дімітріу) перед висвяченням на єпископа в Україні був кліриком саме Елладської Церкви. Тобто фактично керівництво Елладської Церкви відпустило його у ПЦУ.

«Цілком очевидно, що це є опосередкованою формою визнання ПЦУ з боку Елладської Церкви», ‒ пояснює експерт.

Взагалі, вперше за останні роки відбувається потепління у відносинах між Вселенським патріархом та Афінським архієпископом. Обидва ієрархи зустрічалися 23 травня цього року та мали розмову щодо визнання ПЦУ. Також питання визнання патріарх Варфоломій обговорював з послом США у Греції Джефрі Пайєттом, який останнім часом приділяє багато уваги релігійним питанням. За інформацією відомої грецької газети «Катімеріні», незабаром очікується символічне «так» визнанню ПЦУ з боку Церкви Еллади. У середині самої Елладської Церкви лунають численні заклики на користь визнання ПЦУ. Відомий митрополит Навпактський та Святовласієвський Ієрофей закликає своїх співбратів ухвалити необхідне рішення, а також зазначає, чому не можна ігнорувати рішення про надання Томосу про автокефалію ПЦУ, і пояснює, які наслідки для інших церков можуть настати у разі ігнорування.

Джерело: cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа