Електронне декларування статків держслужбовців може запрацювати вже цього року

Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді

У парламенті зареєстровано законопроект №3787 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вимог фінансового контролю з метою запобігання корупції», який дозволяє запустити нову систему декларування для службовців вже в цьому році. Законопроект внесли група народних депутатів на чолі з першим віце-спікером Андрієм Парубієм. Серед підписантів представники різних фракцій, а також віце-спікер О.Сироїд. Законопроект був підготовлений експертами Реанімаційного Пакету Реформ спільно з народними депутатами-членами антикорупційного комітету Верховної Ради та фахівцями Міністерства юстиції. Законопроект не тільки скасовує «правку Мисика» до закону про Держбюджет, але й зобов’язує високопосадовців подати електронну декларацію за 2015 рік.

Законопроект вирішує проблему, створену законом про Держбюджет (йдеться про сумнозвісну правку депутата Володимира Мисика), який заборонив вводити в дію нову систему декларування до 2017 року. Але на відміну від інших пропозицій, законопроект 3787 робить можливим запровадження нової системи вже в 2016 році. Чинний закон вимагає запуску системи електронного декларування одночасно для всіх службовців (близько 1 мільйона осіб), що нереально з огляду на затримку із створенням Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). НАЗК повинно було розпочати свою роботу ще в травні 2015 року, але дотепер залишається недієздатним (обрано лише три з п’яти членів). Саме НАЗК повинно прийняти рішення про початок роботи нової системи декларування. Законопроект уповноважує НАЗК зробити це поетапно. Це дозволить ввести в дію нову систему у першу чергу для вищих посадових осіб вже в квітні цього року (за умови початку роботи НАЗК), що є вимогою МВФ та ЄС в рамках візової лібералізації.

«Законопроект також зобов’язує вищих посадових осіб подати електронну декларацію за 2015 рік в нову систему, навіть якщо вони вже подали декларацію за старими положеннями і старою формою. Це важливо, оскільки нова форма декларації передбачає значно більший обсяг інформації, яка розкривається (зокрема, стосовно готівки, цінного рухомого майна, бенефіціарної власності декларанта та членів сім’ї). До того ж кримінальна відповідальна за подання недостовірних відомостей передбачена лише для нової форми декларації», – зазначив один з розробників законопроекту, експерт РПР Дмитро Котляр.

Проект містить також низку інших важливих положень: визначає момент початку роботи НАЗК (оприлюднення відповідного рішення самого НАЗК); дає можливість НАЗК розширити перелік декларацій, які проходять обов’язкову повну перевірку; встановлює, що перевірка декларації проводиться також на підставі повідомлення в ЗМІ чи громадян; дозволяє суб’єктам декларування, які не зможуть в цьому році подати декларацію вчасно, оскільки вони служать в АТО, подати її коли це стане можливим.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа