Експерт: підвали житлових будинків не можна використовувати як бомбосховища

ukryttiaПідвальні приміщення багатоквартирних житлових будинків непридатні для використання жителями як бомбосховища та укриття, оскільки ці приміщення, як правило, призначені для інженерних комунікацій та обладнання, які забезпечують життєдіяльність усієї внутрішньої інфраструктури житлового будинку.

Про це повідомив Віталій Бессмертний, експерт по роботі з будівельними проєктами.

Експерт зазначив, що технічні характеристики підвальних приміщень житлових будинків не відповідають нормативним вимогам приміщень, які можуть використовуватись в якості укриття.

По-перше, у підвалах житлових будинків проходять транзити інженерних систем (опалення, водопостачання та каналізації, електропостачання), чого не допускається в укриттях та бомбосховищах. По-друге, міцність перекриттів підвалів не розрахована на навантаження, яке може виникнути через руйнування багатоповерхового будинку. Кількість та призначення входів до підвалу не відповідають нормам при евакуації населення. Також підвальні приміщення не обладнані інженерними системами (зокрема, вентиляції, димовидалення та ін.), які необхідні для забезпечення тривалого перебування великої кількості людей. Тому сама наявність підвалу біля багатоквартирного будинку — не означає, що це приміщення можна використовувати як укриття на випадок надзвичайних ситуацій, — наголосив експерт.

Але для короткочасного перебування підходить будь-яке укриття, яке може захистити від прямих попадань, осколків, вибухової хвилі, а також кулеметних обстрілів. Тому монолітно-каркасна технологія, за якою збудовано більшість сучасних проєктів, є додатковою перевагою над збірно-залізобетонною та цегляною технологією будівництва, зазначив Віталій Безсмертний.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа