Е-декларування під загрозою скасування в Конституційному суді

Екс-регіонали намагаються скасувати систему електронного декларування через Конституційний Суд, відповідне подання було ними направлено в грудні минулого року. Від того чи зможе суспільство захистити електронне декларування напряму залежить чи відбуватиметься очищення влади в Україні. Про це сьогодні, 27 квітня, на брифінгу розповіли представники Коаліції «Декларації під контролем».

На початку брифінгу було зазначено, що перевірка декларацій є надзвичайно потужним інструментом боротьби з корупціонерами, саме тому її намагаються скасувати.

 

Олександр Лємєнов, співзасновник ГО «Центр локального самоврядування», менеджер антикорупційної групи РПР, зауважив, що наприкінці грудня до КСУ звернулись 48 народних депутатів, серед яких більшість – представники «Опозиційного блоку», з поданням щодо неконституційності ряду положень Закону «Про запобігання корупції» в частині системи електронного декларування.

 

«Екс-регіонали та їхні сателіти не тільки намагаються себе убезпечити від кримінальної відповідальності за приховування майна, а й бажають зберегти систему колективної безвідповідальності за незаконне збагачення», – наголосив експерт.

Серед осіб, які підписали це подання, більшість не можуть пояснити походження свого майна. Зокрема, Юрій Бойко, брати Добкіни, Наталя Королевська Тетяна Бахтеєва, Вадим Новінський, Олександр Вілкул, Юрій Воропаєв, Євген Бакулін та інші одіозні персони.

«Екс-регіонали хочуть зберегти свої не зовсім прозорі активи, знищивши електронне декларування», – резюмував Лємєнов.

 

Аналітик «Transparency International Україна» Євген Черняк розповів про те, які саме норми щодо електронного декларування намагаються знищити представники «Опозиційного блоку» через Конституційний Суд, а саме:

 

  1. Вилучити доступ до бази декларацій, яка має бути в он-лайн доступі.
  2. Зменшити повноваження НАЗК щодо перевірки декларації, моніторингу стиля життя посадовців. Наприклад, якщо будуть виявлені невідповідності в деклараціях, НАЗК не зможе перевірити, які саме були порушення.
  3. Знищити норму щодо кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях.
  4. Нова декларація містить ширший перелік відомостей щодо власності, які потрібно внести. Але екс-регіонали бажають вилучити положення з декларації щодо недобудованих будинків, цінного рухомого майна, грошових активів.

«Скаржники багато апелюють до Конституції України, прав люди, що буде порушено їх право на приватність, але ці тези не витримують жодної критики. Не хочете декларувати – йдіть з влади, полишайте свої посади, це буде найкращий правовий вихід з цієї ситуації», – резюмував представник «Transparency International Україна».

 

Про те, чому загроза скасування електронного декларування через Конституційний Суд є реальною, розповіла Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет».

 

«Третина чинного складу суду – ті самі люди, які допомогли Януковичу узурпувати владу», – нагадала Дрік.

Вона також зауважила, що два роки тому ВРУ проголосувала за постанову, якою рекомендувала звільнити всіх суддів КСУ за порушення присяги судді.

 

«За цю постанову голосував на той час народний депутат Петро Порошенко, який після того як став Президентом не зробив нічого, щоб звільнити суддів, які призначені за його президентською квотою», – зауважила експерт.

 

Розповідаючи про КСУ, Олександра Дрік також наголосила, що цією ж постановою ВРУ доручила ГПУ розпочати розслідування щодо суддів, які приймали рішення. За два роки розслідування ГПУ повідомила, що в неї є докази вчинення кримінального правопорушення, проте жоден суддя досі не притягнутий до відповідальності. Крім того, в Конституційному Суді є 2 провадження по люстраційному закону.

 

«Ті регіонали, які бажають повернутися до влади, і ті нинішні представники олігархів в усіх органах влади, на чолі з нинішнім Президентом, дуже хочуть, щоб процеси очищення влади в Україні не відбувалися. Від того, чи зможемо ми захистити люстраційний закон і електронне декларування в Конституційному суді залежить чи відбуватиметься очищення влади в Україні», – резюмувала експерт.

 

Нагадаємо, 15 березня 2016 Верховна Рада України ухвалила законопроект, який дозволяє запустити систему електронного декларування. Завдяки активній позиції громадських організацій, профільного комітету та підтримці європейських партнерів вдалося не тільки переконати Президента ветувати руйнівний для системи так званий «закон Денисенка», але й законодавчо забезпечити роботу системи вже цього року. Саме на цю систему до Конституційного Суду України поскаржились 48 народних депутатів, які в своїй більшості представляють «Опозиційний блок». В поданні, зокрема, зазначається, що положення Закону порушують конституційні принципи верховенства права, правової визначеності, законності, індивідуальної відповідальності, заборони втручання в особисте життя та конфіденційної інформації.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа