Джазовий бандурист Георгій Матвієв записав різдвяне вітання Jingle Bells

Українська бандура – інструмент універсальний. Її звучання надзвичайно багате, глибоке і водночас ліричне, спонукаюче до осмислення світу. Та виявляється, що вона з неменшим успіхом здатна відтворювати найскладніші джазові композиції. Це довів Георгій Матвієв – викладач Одеської національної музичної академії імені А. Нежданової. Він перетворив бандуру на справжнє струнне чудо.

Пятнадцять років тому викладач в музичній школі сказав батькам Георгія, що вони даремно витрачають час на навчання хлопчика. Мовляв, справжнього музиканта із нього все рівно ніколи не буде – ни слуху немає, ні почуття ритму. Та се вийшло по-іншому: сьогодні Георгій Матвієв з успіхом представляє Україну в європейській джазовій збірній та солірує в ансамблі «Чайка». Його вважають одним із найкращих у світі джазових бандуристів.

Для того щоб грати повноцінний джаз, Георгію довелося розробити цілу систему нових прийомів. Він постійно щось придумує і винаходить. Досі на цьому інструменті так не грав ніхто. Музикант розповідає: «Якщо на бандурі не приглушувати струни, гармонії нашаровуються, і це нашарування якусь кашу створює. І тому важливо глушити струни – це найголовніший принцип джазового стилю. У творі «Джаз дикого заходу» я одночасно граю бас і вдаряю по корпусу, але роблю це швидко і ритмічно. Виходить практично ритм-секція».

А цими днями бандурист записав кавер-версію відомої в усьому світі різдвяної мелодії «Дзвеніть, дзвіночки» (Jingle Bells). Відео музикант презентував на своїй сторінці в Facebook а ще виклай його 10 грудня у мережевому YouTube. «Уявляю новий кавер-кліп! Приємного перегляду! Додайте його собі на стіну і ваші новорічні та різдвяні свята будуть неповторними», — прокоментував відео Георгій Матвієв.

Сергій Горицвіт

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=YRr2__Mkgso

1 Кращий у світі джазовий бандурист Георгій Матвієв

Кращий у світі джазовий бандурист Георгій Матвієв

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа