Директор фірташевого комбінату пішов під суд

Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт стосовно директора ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат»

SAPСпеціалізованою антикорупційною прокуратурою 14 листопада 2016 року, після виконання вимог ст.ст. 290, 291, 293 України, до Печерського районного суду м. Києва направлено для розгляду по суті обвинувальний акт стосовно директора ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (далі – ТОВ «ЗТМК») за обвинуваченням у вчиненні розтрати коштів підприємства в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, тобто скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Встановлено, що керівником ТОВ «ЗТМК» (51% статутного фонду належить державі в особі Фонду державного майна України), протягом 2013-2015 років вчинено перерахування частини грошових коштів товариства, залучених від інвестора – кіпрської компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» на модернізацію виробництва, впровадження передових технологій і устаткування, за нецільовим призначенням, а саме на надання поворотної фінансової допомоги попередньому балансоутримувачу цілісного майнового комплексу комбінату – ДП «ЗТМК», яке перебувало в процесі ліквідації, а також для проведення оплати третім особам в якості поручителя по заборгованості ДП «ЗТМК» на загальну суму 492 млн. грн.

Здійснення директором ТОВ «ЗТМК» відповідних правочинів, крім порушення вимог цільового використання залучених інвестиційних коштів було направлено на безоплатне обернення їх на користь низки юридичних осіб та здійснене всупереч додаткових вимог до компанії-інвестора, з метою зменшення її зобов’язань по сплаті заборгованості ДП «ЗТМК» з виплати заробітної плати, податків, зборів, інших обов’язкових платежів та за спожиті енергоносії.

Незважаючи на поширення окремими громадськими активістами в засобах масової інформації та соціальних мережах критичних висловлювань та припущень щодо можливого сприяння вказаній особі в ухиленні від кримінальної відповідальності, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою в черговий раз продемонстровано принципову позицію щодо нульової толерантності до проявів корупції та неухильного додержання в роботі вимог закону.

Стосовно наявних тверджень про можливу втечу підозрюваного варто зазначити, що після сплати визначеного судом розміру застави, з 27 вересня 2016 року, останнього звільнено з-під варти та впродовж майже двох місяців, він перебуває на волі. Незважаючи на наявність всіх можливостей для втечі, підозрюваним до цього часу забезпечено належну процесуальну поведінку.

Разом з тим, потрібно відмітити, що незважаючи на відсутність конструктивної позиції органу досудового розслідування щодо повернення активів ДП «ЗТМК» до державної власності, відшкодування збитків у кримінальному провадженні, притягнення до кримінальної відповідальності кінцевих вигодонабувачів від злочинних дій підозрюваного, прокурорами САП вживаються всі можливі дії до встановлення повного, всебічного та об’єктивного встановлення обставин кримінального провадження. Стосовно вказаних обставин досудове розслідування триває, також вживаються заходи цивільно-правового характеру для повернення ТОВ «ЗТМК» у власність держави.

Водночас, у разі отримання нових даних про існування ризиків ухилення підозрюваного від участі в судовому розгляді, прокуратура реалізовуватиме свої повноваження щодо ініціювання зміни судом розміру застави або надання дозволу на повторне взяття під варту.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа