Директор МВФ: «Концепція «кожен за себе» набирає силу»

На фото: Крістін Лагард

«Світова економіка в небезпеці»,  – заявила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард в інтерв’ю Le Journal du Dimanche. Вона висловила стурбованість тим, що єврозона веде інші країни до економічних та фінансових труднощів, відзначивши також небезпеку соціальних заворушень.

За словами Лагард, «старий континент» занурюється в рецесію, гальмуючи світову торгівлю та виробництво. У той же час посилюється фінансова криза, переростаючи в кризу довіри держборгу і віри в надійність фінансової системи. Лагард згадала також про те, що в Китаї, Бразилії та Росії прогнози показників економічного зростання переглянуті в бік зниження, а самі ці країни, що були локомотивами розвитку, схильні до факторів нестабільності. Наприкінці січня МВФ презентуватиме свої економічні прогнози, в яких, як зазначила Лагард, показники економічного зростання теж будуть переглянуті в бік зниження.

«Період, в якому ми живемо, чимось нагадує 1930-ті роки. Тоді держави замкнулися в собі і мультилатералізм здав позиції. Сьогодні ми бачимо, як деякі держави знову споруджують тарифні і інші бар’єри, часом створюючи перешкоди для руху капіталів», – відзначила Лагард. Зростання «національних егоїзмів», на її думку, є головною перешкодою для стратегії створення міжнародної коаліції з боротьби з кризою: «Національні парламенти відмовляються залучати державні кошти або давати держгарантії для підтримки інших країн. Всі говорять про протекціонізм, і концепція  «кожен за себе»набирає силу», – цитує видання.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа