Двоє бойовиків ХАМАС відкрили вогонь на автобусній зупинці в Єрусалимі, убили трьох і були застрелені на місці (+ відео)

SYATCWYILZJXBCMV62IHCMDTNE

Єрусалим, 30 листопада (Reuters) – Двоє бойовиків ХАМАСу вбили трьох людей на автобусній зупинці в Єрусалимі в ранкову годину пік у четвер, і Ізраїль підтвердив свою відданість знищенню палестинської ісламістської фракції, вбивства якої 7 жовтня спровокували війну в Газі.

Нападники, палестинці зі Східного Єрусалиму, були застрелені солдатами, які не були на службі, і озброєним цивільним, повідомила поліція. Під час стрілянини також було поранено щонайменше вісім осіб.

“Терористи прибули на місце події вранці на автомобілі, озброєні автоматом М-16 і пістолетом”, – повідомили в поліції. «Терористи почали стріляти по цивільних, а потім були вбиті на місці».

На записі камер безпеки, отриманому Reuters, видно білий автомобіль, який зупиняється біля переповненої автобусної зупинки. Тоді двоє чоловіків виходять із зброєю в руках і кидаються на натовп, поки люди розбігаються. Незабаром після цього палестинські нападники були застрелені.

GVSJ7LYAGNK6TE73KPTQR723XU

Велика кількість сил швидкого реагування та сил безпеки зібралися в районі, який був переповнений ранковими пасажирами. Ізраїльські ЗМІ ідентифікували вбитих як 20-річну жінку, 60-річну жінку та 74-річного рабина.

Ізраїльське агентство безпеки Shin Bet ідентифікувало озброєних нападників як 30- та 38-річних братів, які були пов’язані з ХАМАСом, який керує Газою. Обидва раніше були ув’язнені в Ізраїлі.

«Це той самий ХАМАС, який вчинив жахливу різанину 7 жовтня, той самий ХАМАС, який намагається вбити нас всюди», — сказав Нетаньяху невдовзі після зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном в Єрусалимі. «Я сказав йому (Блінкену): «Ми поклялися, я поклявся, знищити ХАМАС. Ніщо нас не зупинить».

ХАМАС, який поклявся знищити Ізраїль, взяв на себе відповідальність за напад на Єрусалим, назвавши його “героїчним”.

«Операція стала природною відповіддю на безпрецедентні злочини, скоєні окупантом (Ізраїлем)», — йдеться в заяві, посилаючись на військовий наступ у Газі та поводження з палестинськими в’язнями в ізраїльських в’язницях.

Ультраправий міністр ізраїльської поліції Ітамар Бен-Ґвір заявив журналістам на місці нападу, що це «ще раз доводить, що ми не повинні виявляти слабкість, що ми повинні говорити з ХАМАС лише через приціл (гвинтівки), лише через війну».

Він додав, що Ізраїль продовжить свою політику послаблення правил видачі ліцензій на зброю приватним громадянам.

Блінкен, під час свого третього візиту до регіону після початку війни, сказав, що стрілянина в четвер була нагадуванням «про загрозу тероризму, з якою Ізраїль та ізраїльтяни стикаються щодня… Моє серце з жертвами цього нападу».

Крім того, на окупованому Західному березі річки Йордан ізраїльські військові повідомили, що двоє солдатів отримали поранення в результаті нападу автомобіля на контрольно-пропускний пункт. Військовослужбовці на місці події “розстріляли та знешкодили нападника”, – йдеться у повідомленні.

Палестинські коментарі не надходили. Насильство сталося, коли Ізраїль і ХАМАС у четвер в останню хвилину досягли угоди про продовження шестиденного режиму припинення вогню в Газі ще на один день, щоб дозволити учасникам переговорів продовжити роботу над угодами щодо обміну заручників, утримуваних в анклаві, на палестинських в’язнів.

 Репортаж Арі Рабіновича

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа