Двохсоту річницю Тараса Шевченка і надалі – відмітити червоним кольором у календарі

9.03.13р., з 10-00 до 12-00 за ініціативи Запорізького обласного об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка відбулося вшанування Великого Кобзаря біля його пам’ятника. До гранітного погруддя Великому Пророку у Запоріжжі прийшли просвітяни, прихильники «Просвіти», представники інших громадських організацій та партій.

Відкрив мітинг голова Запорізької «Просвіти» Олег Ткаченко, який привітав присутніх з знаменним святом і запропонував присутнім вийти з ініціативою на всеукраїнський загал: «До 200-річчя Тараса Шевченка, відзначити 9 березня червоною датою у календарі і на далі зробити день народження нашого духовного батька державним святом (вихідним днем)». Присутні одноголосно підтримали цю пропозицію. Далі слово було надано просвітянському народному хору «Запорозькі козаки», які виконали декілька пісень на слова Т.Шевченка: «Думи», «Реве та стогне, «Ой чого ж ти почорніло зеленеє поле» та інші.

Звучали виступи-вітання громадських лідерів, голів обласних партійних організацій та всіх бажаючих. Декламувалась поезія Шевченка та Запорізьких авторів. Проголошувались заклики до непокори існуючому кримінально-олігархічному режиму, розгорнули плакати з написами; «Щось забарились ми мечі кувати, – вставай… та вила ж не забудь!!!» «Вони будують Україну без нас, без українців!» «Мова рідна світи в ріднім домі». Олег Ткаченко поінформував присутніх про роботу Запорізького Шевченківського комітету, який було створено 1 березня 2011року, про те що вже сьогодні разом з усією Запорізькою громадою на 99 відсотків вирішене питання встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку в м. Запоріжжя з нагоди 200-ї річниці від дня народження митця. Розповів про прийнятий комітетом план проведення Шевченківських заходів у місті Запоріжжі та області. Запросив присутніх на «суботник» з благоустрою навколо «Шевченкової груші».

Пан Олег розповів про проведені Форуми представників громадських організацій України та небайдужих українців, які вже декілька раз збиралися, у тому числі й у місті Києві, про те що незабаром планується проведення відповідного з’їзду з порядком денним: «Спільні дії всієї української громади у питанні повалення існуючої антиукраїнської, злочинної системи влади і впровадження національної, соціально-справедливої моделі». Пан Олег наголосив, що 16 березня в Запоріжжі пройде конференція, яка обере делегатів на цей з’їзд.

На завершення всі разом заспівали «Реве та стогне Дніпр широкий» та поклали квіти до постаменту Тараса Шевченка.

До акції також, прийнявши естафету у Запорізької «Просвіти» приєдналися «Батьківщина» та «Фронт Змін».

З повагою,

Відповідальний секретар

ЗОО ВУТ «Просвіта»

ім. Тараса Шевченка Г. Єгорова

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа