Два американських есмінці заходять в Чорне море на три тижні

USS-Donald-Cook-DDG-75

14 та 15 квітня до Чорного моря зайдуть есмінці Військово-морського флоту США – USS Roosevelt та USS Donald Cook.

Про це пише Голос Америки з посиланням на пресслужбу МЗС Туреччини.

Сполучені Штати поінформували Туреччину про те, що два американські військові кораблі пройдуть через турецькі протоки і перебуватимуть у Чорному морі до 4 травня.

Про те, що Сполучені Штати розглядають можливість надіслати кораблі у наступні кілька тижнів, стало відомо напередодні.

Один із бойових кораблів США прибуде у Чорне море 14 квітня, а інший – 15 квітня, – пишуть турецькі ЗМІ з посиланням на інформацію від посадовця Міністерства закордонних справ Туреччини. – Вони вийдуть 4 та 5 травня, відповідно.

Raketnyj-esminets-vijskovo-morskogo-flotu-SSHA-USS-Roosevelt-DDG-80-pid-chas-perehodu-BosforuРакетний есмінець військово-морського флоту США USS Roosevelt (DDG 80) під час переходу Босфору Фото: Twitter/Yörük Işık

CNN із посиланням на неназваного посадовця оборонного відомства США, повідомляє, що таким чином Вашингтон може продемонструвати підтримку Україні на тлі нарощування військової потужності Росії на її кордонах.

ВМС США регулярно діють у Чорному морі, але розміщення військових кораблів нині надіслало б особливий посил Москві, що Сполучені Штати пильно стежать – цитує CNN посадовця.

Згідно з міжнародною конвенцією Монтро 1936-го року, країни мають заздалегідь повідомляти Туреччину про свої наміри пройти протоками Босфор та Дарденалли. За словами міністра закордонних справ Туреччини, відповідне повідомлення Вашингтон надіслав ще 15 днів тому.

Військово-морський флот США регулярно діє у Чорному морі, але чергове розгортання військових кораблів стане сигналом для Москви, з боку США. Представник Міністерства оборони США також заявив, що їх розвідувальні літаки продовжують здійснювати польоти у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем для моніторингу російської військово-морської діяльності та пересування військ у Криму.

Джерело: Український мілітарний портал

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа