Дуже свіжа історія: хто і як брехав про безвіз

Eurosouz

ТОП недостовірних заяв щодо безвізового режиму

11 червня, минув рік як українці їздять до Європейського Союзу без шенгенських віз.

Впровадження безвізу між ЄС та Україною було топ-темою більшості телеканалів. Експерти проекту «Дослівно» Комітету виборців України проаналізували заяви українських політиків та створили топ із найбільш резонансними заявами щодо безвізу, які виявились недостовірними та маніпулятивними.

Для аналізу експерти відібрали заяви політиків під час спілкування з телевізійними ЗМІ.

«Низка українських політиків дуже скептично ставилися до можливості запровадження безвізового режиму з ЄС. Деякі відкрито заявляли, що українці все одно не зможуть їздити до країн Європи через низьку заробітну плату. Проте статистика показує зворотне:  з моменту отримання безвізу кордон Євросоюзу українці перетнули 17,6 млн разів, з яких за біометричним паспортом – 4,2 млн, а за безвізом – майже півмільйона» – зауважив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

В рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Володимира Гройсмана, Вадима Рабіновича, Міхеіла Саакашвілі, Олега Ляшка, Надії Савченко, Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва, Сергія Капліна, Андрія Садового, Анатолія Гриценка та Артура Герасимова.

Заява

Факт

Безусловно, это позитив, сбылась мечта тех, кто хотел уехать. Осталось спросить у власти, когда сбудется мечта тех, кто хочет остаться.

Борис Колесников

12.05.2017

телеканал «Україна»

Неправда

Безвізовий режим не дає права на постійне проживання в країнах ЄС. Для цього, як і раніше, потрібно оформити спеціальну національну візу або дозвіл на проживання.

(Трудова) міграція, яка може відбутися з України, коли буде безвізовий режим в зону Євросоюзу, вона може бути надзвичайно великою та непередбачуваною.

Сегій Лабазюк

10.11.2015

«Обозреватель»

Маніпуляція

Трудова міграція в Україні зростає з кожним роком і після запровадження безвізу стрибка не відбулося. Ця подія мала слабкий вплив на міграційний процес, оскільки українці не отримали права працювати у ЄС.

Никто не собирается арифметику считать. Сколько стоит в Европу вылететь? Давайте минимум считать 100 долларов.

Петро Симоненко

10.04.2017

Голос.ua

Неправда

За останній рік в Україні зросла кількість лоукостів, які дозволяють українцям літати до Європи за 20-25 євро в один бік.

Поїздки у країни ЄС – це важливе питання, але найбільш важливе, щоб людям біло за що їздити. Бо коли немає грошей за що вони поїдуть.

Олег Ляшко

18.01.2017

телеканал «112-Україна»

Маніпуляція

Безвіз із ЄС істотно вплинув на звички українців подорожувати. Згідно з даними соціологічного дослідження КМІС, частка українців, які протягом останніх років хоча б раз їздили до ЄС збільшилася з 9% до 11%. Також більш ніж у два рази зросла кількість тих, хто збирається найближчим часом відвідати Європу.

Первый миф о том, что безвиз – это заслуга нынешней власти. Это неправда. План действий по либерализации безвиза бы предоставлен Украине в конце 2010 года. К октябрю 2013 он был выполнен на 85%.

Сергій Льовочкін

11.05.2017

Маніпуляція

План дій з візової лібералізації було представлено Україні у листопаді 2010 року. У 2013 році Єврокомісія повідомила, що Україна не виконала вимоги першого етапу Плану. ЄС був незадоволений виконанням чотирьох пунктів.

Знаете ли вы о том, что они сегодня уже готовят въездную визу для безвизового режима, что вы будете приезжать туда и платить при въезде около 100 евро.

Вадим Рабінович,

16.10.2016

телеканал «NewsOne»

Маніпуляція

Дійсно наразі ЄС розробляє проект міграційної реформи, який стосується не тільки українців, а й усіх громадян країн поза ЄС. Він передбачає запровадження електронної анкети, вартість якої 7 євро. Кошти не будуть стягувати перед кожною поїздкою, дозвіл на в’їзд діятиме 3 роки.

Не дасть ніякий ЄС нам безвізовий режим, допоки не закінчиться війна.

Ігор Мосійчук

17.12.2016

телеканал «Київ»

Неправда

Попри військову агресію на Донбасі, 11 червня 2017-го, між Україною та ЄС почав діяти безвізовий режим.

Если у людей есть деньги, чтоб туда поехать. Даже само требование «45 евро – докажите, что у вас есть», это уже унизительно.

Євгеній Мураєв

10.11.2015

телеканал ICTV

Неправда

Кожна європейська країна має свої фінансові вимоги. Приміром в Угорщині необхідно мати з собою мінімум 3,2 євро на день.

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа