Доступ українських правоохоронців до міжнародних баз даних спростить повернення активів, набутих злочинним шляхом

Через відсутність єдиної бази даних майна, зареєстрованого за кордоном особами, підслідними Національному антикорупційному бюро України, його пошук ускладнений і потребує часу. Про це під час III Міжнародної конференції щодо повернення активів повідомив директор Бюро Артем Ситник.

«Майна в Україні багато, а ще більше його за кордоном, і воно зовсім не потрапило до е-декларацій. Це створює найбільшу проблему для арешту такого майна», – зазначив Артем Ситник.

На сьогодні виявляти майно за межами України НАБУ допомагає Державна служба фінансового моніторингу, яка отримує інформацію з-за кордону у відповідь на міжнародно-правові запити. Це листування зазвичай розтягується на кілька місяців.

«Приміром, 7 млн євро, які були арештовані у Латвії у «газовій справі Онищенка». Цей арешт був накладений лише за два  місяці після того, як ми почали перші затримання», – навів приклад директор Бюро.

Саме тому, на його думку, українські правоохоронні органи мають отримати доступ до міжнародних баз даних, які дозволять виявляти майно за кордоном і передавати інформацію тим органам, які проводять розслідування.

«Ще одним важливим кроком для повернення активів є підписана цими днями угода про співпрацю є «Європолом», в якій НАБУ значиться суб’єктом прямого звернення. Важливо також допомогти якомога швидше запрацювати Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», – підкреслив Артем Ситник.

Загалом, у рамках кримінальних проваджень, які розслідують детективи Національного антикорупційного бюро України, станом на 1 грудня 2016 року накладено арешт на 433,6 млн грн, 79,79 млн дол. США, 7,1 млн євро, а також інше майно: цінні папери вартістю 75,5 млн дол. США, 228 одиниць сільськогосподарської техніки та комплектуючих, 1 цілісний майновий комплекс, 53 нежитлові приміщення, 41 транспортний засіб, 101 земельну ділянку, 32 будинки і домоволодіння, 52 квартири, золоті злитки, прикраси, техніку тощо.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа