Допоки у Венеціанській комісії Україну представлятиме ставленик Януковича Сергій Ківалов?

На сайті Президента України 15 вересня з’явилася електронна петиція народного депутата Ірини Суслової, яка закликає Петра Порошенка відкликати Ківалова із Венеціанської комісії. «Сергій Ківалов один із найодіозніших діячів режиму Януковича, який зберігає свій вплив і після Революції гідності. Він не просто не відповів за фальсифікацію виборів, зловживання службовим становищем та розкрадання державного майна через Одеську Юракадемію. Він досі представляє Україну в Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія), – наголошує нардеп Ірина Суслова. – Глава держави зобов’язаний покінчити із цією ганьбою, тому ми і зареєстрували електронну петицію, щоб допомогти йому зробити цей запізнілий правильний вибір. Як тільки нам вдасться зібрати 25 000 підписів, Порошенко буде змушений відреагувати», – заявляє Суслова. 

Як відомо, нардеп від партії «ВОЛЯ» Ірина Суслова протягом 2014-15рр. неодноразово зверталася у правоохоронні органи з приводу виявлених фактів привласнення державного майна та розкрадання бюджетних коштів президентом Одеської Юракадемії Сергієм Ківаловим. Йдеться про сотні мільйони гривень та десятків гектарів земель, привласнених у держави за схемами Ківалова. Прокуратурою відкрито відповідне кримінальне провадження. Винним загрожує до 10 років позбавлення волі.

А екс-глава Одеської обласної державної адміністрації Ігор Палиця, передаючи свій пост новопризначеному губернатору Міхеїлу Саакашвілі, побажав своєму наступнику завершити розпочату ним справу і відправити у в’язницю народного депутата Сергія Ківалова. На своїй сторінці у Facebook він написав: «Я радий вибору президента. Я сподіваюся на ваговитість Саакашвілі. У спадщину передаю йому те, що не вийшло у мене – посадити Ківалова».

Ще у березні 2015 року Ігор Палиця дав показання у Генпрокуратурі у справі, відкритій за його позовом, проти депутата Сергія Ківалова. Він звинуватив його у сепаратизмі за статтю у тижневику «2000» під назвою «Пора готувати Конституцію для Одещини». Крім того Палиця просив ДПУ провести перевірку дій Ківалова щодо фінансування сепаратизму. Він звертав увагу на зв’язок між Ківаловим і засудженим за сепаратизм Антоном Давидченком, який був задіяний у передвиборному штабі Ківалова у 2012 році.

Українські патріоти Одеси багато разів влаштовували акції з вимогою покарати підрахуя Ківалова за злодійства і сепаратизм. Вони спалювали його опудала біля Юридичної академії, встановлювали там могильний пам’ятник корупції із його портретом, брали в облогу його маєток на узбережжі моря, який одесити називають «Замком Гаррі Поттера».

Ще у жовтні 2014 року громадський активіст, розробник закону «Про очищення влади і відомий блогер Карл Волох повідомив, що українські патріоти почали рух за відсторонення Сергія Ківалова під роботи у Венеціанській комісії. «Так що, хрін вам, Сергію Васильовичу. Ми оголошуємо початок громадського руху за відсторонення Підрахуя від подання в ВК як люстраційного закону, так і позиції країни взагалі, – заявив він. – Та й навряд чи міг би Ківалов добре презентувати цей закон, оскільки сам підпадає під його дію». 

Водночас члени групи Реанімаційний пакет реформ (РПР) ще у червні направили звернення до президента Порошенка. В документі обґрунтовано необхідність зняти з Ківалова повноваження представника України у Венеціанській комісії. На їх погляд, Сергій Ківалов не є незалежним експертом, а його діяльність як депутата і публічної особи суперечить меті й принципам роботи цього органу.

Сама ж процедура відкликання свого представника будь-якою країною із Венеціанської комісії вкрай ускладнена. У відповідності з її статутом, вони призначаються на чотири роки і в цей період звільненню підлягають хіба що за власним бажанням. Тож не дивно, що минулого року Петро Порошенко таємно (розпорядженням із позначкою «для службового користування») був змушений призначити саме одіозного Ківалова відповідальним за узгодження змін до Конституції України.

Коли надійшло повідомлення, що закон «Про очищення влади» (про люстрацію) перед Венеціанською комісією буде представляти Сергій Ківалов, спікер «Правого сектору» Борислав Береза охарактеризував цю ситуацію так: «Це пекельна суміш дурдому і театру абсурду. Це навіть крутіше, ніж «бджоли проти меду». Не дивно, що цей закон, представлений недолюстрованим Ківаловом, не знайшов підтримки Венеціанської комісії. А голова комісії Джанні Букіккіо зауважив, що це – «поганий закон».

Одеський громадський активіст, голова «Ради громадської безпеки Марк Гордієенко, не стримуючи емоцій, заявив: «Повії із Венеціанської комісії! Елітна європейська корупція рулить… Присутність у Венеціанській комісії Ківалова, головне підтвердження розпусти цих європейців… Вся Одеса знає, що Ківалов возив валізи грошей і літаки повій для цих венеціаців. А якщо це й не так, то як моральність венеціанців уживається з корупцією, безпринципністю, злодійством їх члена Ківалова? У мене одна відповідь, тому що вони стерви».

Після Євромайдану відбулося певне оновлення української влади. Набирає обертів довгоочікувана люстрація. Разом із тим на багатьох місцях досі старі обличчя. Незаслужено забуто про представництво України на міжнародному рівні. Це парадокс, що Ківалов досі представляє Україну у Венеціанській комісії. Петро Порошенко зобов’язаний хоча б зробити спробу усунути Ківалова.

Сергій Горицвіт

На світлині: Сергій Ківалов і Віктор Янукович.

1 Сергій Ківалов і Віктор Янукович

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа