Донорам та експертам презентували модель українського Фонду енергоефективності

Розроблену модель Фонду енергоефективності презентували перед представниками донорських організацій. Це відбулося під час зустрічі членів робочої групи з питань утворення та функціонування Фонду. Учасники зустрічі наголосили, що тепер важливо якнайшвидше підготувати законодавче підґрунтя для повноцінного функціонування Фонду енергоефективності: внести зміни до чинного законодавства і ухвалити нові законодавчі акти.

«Зокрема, дуже важливо, щоб був ухвалений Закон «Про Фонд енергоефективності», який легітимізує існування та роботу цієї державної фінансової установи», – сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Едуард Кругляк. Він наголосив на важливості залучення фахових кадрів до роботи в регіонах, зокрема висококваліфікованих інженерів.

Представники робочої групи обговорили питання розподілу відповідальності у Фонді енергоефективності та можливість створення його відділень в регіонах. Вони опрацюють модель Фонду та до кінця поточного тижня нададуть свої коментарі та пропозиції.

Нагадаємо, що Фонд енергоефективності – це ключовий інструмент впровадження важливої для країни реформи енергоефективності, якою опікується Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. У лютому 2016 року він презентував концепцію Фонду, який дозволить перейти на європейську систему споживання енергоресурсів, скоротити споживання газу удвічі, зменшити витрати на субсидії на 30 млрд грн на рік і створити 100 тис. нових робочих місць.

Зараз робоча група з питань утворення та функціонування Фонду напрацьовує пропозиції щодо внесення змін до законодавства та створення підзаконних актів. Вони забезпечать утворення Фонду та його роботу, у відповідності із Національним планом дій з енергоефективності на період до 2020 року. Очолює робочу групу заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк, його заступником став голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук.

До складу робочої групи також увійшли представники Проектного офісу Національної ради реформ, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства соціальної політики України, Представництва Європейського Союзу в Україні, Світового Банку, Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, Європейського Інвестиційний Банку, НАК «Нафтогаз України», НКРЕКП, компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, «Укргазбанку», «Ощадбанку».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа