Донецьку правозахисницю оштрафували за участь у святкуванні Дня Незалежності

Ворошиловський райсуд Донецька на чолі з суддею Іриною Бухтіяровою, в кращих традиціях епохи застою, оштрафував на 340 гривень заступника голови Донецької обл.організації “Просвіта” Марію Олійник.

Її адміністративне порушення полягає в тому, що 20-річчя Незалежності правозахисниця відсвяткувала разом з представниками 14 організацій. 24 серпня кілька сотень жителів Донецька, співаючи українські пісні пройшли тротуаром і спільно помолилися за Україну біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

“Суддя Бухтіярова – знаряддя репресій донецької влади, для якої, на жаль, великим святом є 1 травня, – прокоментувала рішення судді Марія Олійник. – Річницю Незалежності в Донецьку влада відзначила формальним покладанням квітів за 2 дні до річниці, а 1 травня в Донецьку влада завжди відзначає в термін і так як звикли за радянських часів – пишними демонстраціями. Хоча день народження держави – це найголовніше свято. Яке, незважаючи на протиріччя, ми повинні відзначати всі разом – і опозиція, і правляча кліка”.

Олійник заявила, що оскаржить постанову райсуду і в жодному разі не має наміру платити штраф зі своєї пенсії. Вона так само має намір просити прокуратуру притягнути суддю Бухтіярову до відповідальності за утиск її прав за національною і мовною ознаками.

Олійник просила оформити справу відповідно до законодавства – державною мовою, але отримала відмову. Під час судового розгляду 20 жовтня Бухтіярова так само віддала міліціонерам наказ затримати Олійник, але без судової постанови правоохоронці не ризикнули це зробити і дозволили правозахисниці покинути судове засідання.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа