Долучитися до збереження історичної пам’яті

Час, який ми зараз переживаємо, виявився поворотним етапом у становленні української державності, в розвитку національної самосвідомості. Документування нашого героїчного і, водночас, драматичного сьогодення має надзвичайне значення.

У цьому, зокрема, переконаний директор Державного архіву Сумської області Юрій Олійник, який закликав громадськість долучитися до збереження історичної памяті. Нині архів формує актуальний документальний фонд, присвячений Революції гідності та війні на Сході України. Архівісти очікують, що до його формування активно долучаться громадяни, установи, організації (насамперед учасники Майдану, АТО, волонтери, журналісти, колекціонери), які можуть поділитися своїми фото-, відео- та іншими документами, що мають історичне значення. Отримані матеріали (текстові, аудіовізуальні, на паперових та цифрових носіях) і складуть основу нового фонду в ДАСО.

Юрій Олійник зазначив, що передана до архіву інформація буде надійно збережена, описана і використана. Передбачається повне оцифровування документів та розміщення їх на сайті архіву (www.daso.sumy.ua) як таких, що мають пріоритетне значення для суспільства, для формування сучасної української ідентичності.

Член Вченої Ради Центру досліджень визвольного руху Геннадій Іванущенко, який у недавньому минулому очолював ДАСО, зауважує: матеріали набудуть статусу документів Національного архівного фонду, а отже, на них можна буде спиратися в історичних дослідженнях, освітній роботі й патріотичному вихованні молоді; у вирішенні різних правових питань, наприклад, для підтвердження перебування в зоні АТО, фактів вчинення злочинів проти людяності для національних і міжнародних судів тощо.

Учасник антитерористичної операції на Сході України, сумський активіст Олександр Бойко переконаний: історичні події не минають безслідно, вони певним чином визначають національну самоідентичність. Більше того історичний досвід породжує певний політичний імунітет. «Я бачив, як народжується мілітарна свідомість, говорить він. Бачив, як за якийсь місяць на фронті менеджери, лікарі, учителі перетворювалися на вояків. Кадрова армія була б менш натхненною, якби до неї не приєднався наш народ, сильний своєю історичною пам’яттю».

Алла АКІМЕНКО

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа