До суду притягнуто копів Чорноморська, які вважали катування «традиційними методами»

На жаль, деякі сучасні поліцейські сповідують правило колишніх міліціонерів: «зізнання – це найголовніший доказ». Копи міста Чорноморська теж діяли, як вони самі кажуть, «традиційними методами». Спікери від військової прокуратури Південного регіону і УСБУ Одеської області відкрито звинуватили тамтешню поліцію у викраденні й тортурах чоловіка. За даними правоохоронців, 13 лютого копи кілька діб «вибивали» від нього свідчення, приховуючи при цьому від родичів його місцезнаходження. В ході обшуку в одному із приміщень міськвідділу поліції був виявлений викрадений чоловік зі слідами тортур. Разом з ним був звільнений ще один незаконно утримуваний чоловік. Обидва вони дали показання, що до них застосовувалися тортури – вивозили в посадку, змушували копати могили, а також били і розтягували на дибі. Під час обшуку були вилучені речові докази і відеозаписи, які на даний момент вивчаються.

За даними фактами відкрито кримінальне провадження за кількома статтями КК України – перевищення влади, незаконне позбавлення волі, отримання неправомірної вигоди і тортури. Приморський райсуд Одеси обрав чорноморському поліцейському, якого підозрюють у катуваннях затриманого, запобіжний захід у вигляді двох місяців утримання під домашнім арештом.

  «Поліцейські не мають права затримувати людину без складання процесуальних документів, без роз’яснення його прав; силою, без дозволу українського суду, доставляти в приміщення поліції і утримувати там кілька діб. Постраждалих в карному провадженні за фактом подій у Чорноморську троє. Серед них вагітна жінка, яка кимось уже загодя визначена як «професійна бандитка», – відзначається у заяві прокуратури. На її переконання, ніхто не повинен діяти за правом сили замість сили права.

Засідання в Приморському районному суді відбуваються в закритому режимі, активісти туди не були допущені. Однак таке рішення не завадило їм здійснити спробу прорватися в зал, що призвело до сутичок з правоохоронцями.

Одночасно з цим судовим процесом надійшло повідомлення Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в якому повідомляється про численні випадки тортур в управлінні СБУ в Одеській області й про інші порушення зобов’язань України як держави-учасника Конвенції проти тортур та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів покарання.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа