До питаня штурму Адміністрації Президента в Києві

За повідомленням багатьох джерел група протестуючих, використовуючи бульдозер, здійснила кілька спроб штурму Адміністрації Президента на вул. Банковій. Пізніше журналісти впізнали в одному з учасників акції штурму відомого громадського діяча Дмитра Корчинського. Під час атаки Адміністрації Беркут застосував газові гранати.

Деякі громадські діячі та політики намагалися зупинити штурм Адміністрації, стверджуючи, що це провокація. З відомих політиків це були Петро Порошенко та Леся Оробець. Зокрема, остання, після кількох безуспішних спроб записала в своєму акаунті в фейсбуку:

Друзі, наше завдання на сьогодні – заблокувати пустий урядовий квартал, а не намагатися захопити його. На Банковій працюють провокатори і тітушки, які імітували штурм, надіючись, що народ їх підтримає. Їх мета – спровокувати і легалізувати кривавий сценарій. Відходьте з Банкової і не ведіться на провокацію. ‪#‎євромайдан‬

Пізніше, після закінчення мітингу на Майдані Незалежності відбулася пресова конференція лідерів опозиції, які оголосили свій план дій на мирне повалення існуючої влади, а також відмежувалися від спроб захопити Адміністрацію  Президента силою. План дій опозиції полягає в мирному блокування президентсько-урядового кварталу людьми і автомобілями. Зокрема, Арсеній Яценюк заявив:

«Українська опозиція не має нічого спільного із побиттям біля адміністрація президента. У нас тільки мирна акція. «Тітушки» і провокації, які щойно там були, зроблені виключно за вказівкою президента і секретаря РНБО Андрія Клюєва», – сказав він.

«Ми закликаємо Віктора Януковича не застосовувати силу до мирних громадян, не порушувати закон і Конституцію. Ми маємо право на мирне зібрання, і ми проводимо це зібрання відповідно до української Конституції і українських законів. Будь-яке застосування сили викличе зворотну реакцію. Том ніяких надзвичайних станів», – наголосив Арсеній Яценюк.

Він звернувся до президента: «Забезпечте порядок, не розганяйте мирну демонстрацію, відженіть провокаторів, яких ви нагнали до своєї адміністрації».

«Жоден з наших опозиційних депутатів, жоден з учасників мирного мітингу не штурмував логово Віктора Януковича», – наголосив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк також повідомив, що щойно відбулося засідання Штабу національного супротиву, координатором якого є керівник Центрального штабу партії «Батьківщина» Олександр Турчинов: «Ми проводимо нашу мирну акцію тут, на Майдані. Ми дякуємо профспілкам, які дали нам можливість тут проводити засідання штабу».

«Звертаємось до всіх не піддаватись на жодну провокацію. У нас є чіткий план і чіткий перелік наших вимог», – наголосив він. Це, зокрема, відставка уряду Азарова: «Уряд, який давав вказівку бити людей, повинен бути відправлений у відставку. Це наша ключова вимога на перше засідання парламенту».

Він також зазначив, що опозиція вимагає, «щоб завтра вся КМДА вийшла на роботу і забезпечила роботу міста Києва, усіх київських мереж. Народні депутати і депутати Київради мають право на законних підставах знаходитись в приміщенні Київської міськради, але ще раз наголошую – всі державні службовці повинні вийти на роботу і забезпечити роботу Києва».

«Ми організували всю роботу. На Майдані будуть намети, штаб буде засідати в приміщенні Київських профспілок. Ми повністю юридично повідомили всі органи влади про те, що тут здійснюються зустрічі народних депутатів. Ми все робимо виключно на законних підставах. Будь-яке застосування сили до сотень тисяч мирних демонстрантів буде каратись за законом», – наголосив Арсеній Яценюк.

В свою чергу лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок додав:

“Влада доволі серйозно підготувалася до акцій громадського протесту. Те, що вони планують провокації, ми бачили вже 24 листопада, коли влада найняла спортсменів, які кидалися в натовп і намагалися створювати паніку. Ці категорії людей вже є чітко охарактеризованими, і саме вони чинять провокації. Йдеться про так званих “тітушок”, яких на разі, як нам відомо, є близько 2000  довкола центру Києва – вони базувалися в будинку офіцерів та инших приміщеннях. І влада, без сумніву, має можливість їх задіяти. Також йдеться про перевдягнутих у цивільне студентів – майбутніх працівників міліції, яких кидають на людей.

Ситуація в ніч на суботу також підтвердила, що це типовий російський сценарій. ЗМІ Росії показали те, що планували на Банковій, – нібито опозиція щось провокувала, а вже згодом “Беркут” начебто реагував на провокацію. Насправді це все брехня. Це бачимо і зараз, коли на Банковій невідомі під знаменами “Свободи”, в чорних масках провокували людей на конфлікти. Це робиться для того, аби людей збити з пантелику і згодом демонструвати по телебаченню, зокрема Росії, і формувати викривлену думку”, – наголосив Олег Тягнибок

УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа