До Дня захисту дітей в Києві відкрили виставку”Барви свободи. Майдан, мальований дітьми”

vyst1

В парку імені Тараса Шевченка вуличну виставку дитячих малюнків відкрив Національний музей Революції Гідності. Експонуються роботи на тему революційних подій, створені в українських школах, а також мальовані під час самого Майдану, які стали надбанням музейних фондів.

Організатори відкрили виставку 1 червня 2021 року поруч із пам’ятником Тарасу Шевченку. Розповіли про права людини, силу мистецтва, боротьбу за українську державність і демократію, значення Міжнародного дня захисту дітей та про те, як усі ці речі пов’язані Майданом.
Ольга Сало, кураторка виставкових проєктів НМРГ:
“У повоєній Європі, на одній жіночій конференції в Парижі 1949 року говорилося, що діти проносять болі та негаразди війни в майбутнє. Тоді ухвалили ряд заходів, зокрема запровадили 1 червня День захисту дітей, щоб уряди звертали увагу на їхні проблеми.
На Майдані люди захищали людські права та свободи. Але дотримання цих прав не можливе без дотримання прав дітей. Дбаючи за дітей, держави забезпечують їм можливості якнайкращого саморозвитку. І Майдан виборював майбутнє якраз для тих, хто вчора був дітьми, а завтра перейме в нас естафету творення держави.
Дякую нашому партнеру – КМДА – за вже не першу нашу виставку в цьому місці. Парк Шевченка пам’ятає інсталяції майданівця Олеся Кромпляса “Війна поруч”. Загалом 2021 року Музей вже встиг розповісти про Революцію Гідності експозиціями в Києві, Дніпрі, Одесі, Шепетівці, Скадовську, Івано-Франківську, далі їдемо в Краматорськ і завжди радо відгукуємося на запрошення місцевих адміністрацій і музеїв”.
Іван Пішта, учасник Революції Гідності, скульптор і художник:
“Я побачив трохи інше, ніж те, на що розраховував. Тут роботи молодих художників із глибоким і сильним мистецьким змістом. Такі прості та промовисті роботи – це складно для кожного митця. Мінімумом засобів досягти максимум ефекту – це вражає та надихає. Розумію, що ці діти розуміють теперішню історію. Дякую за це їхнім батькам. Це дає надію, що їхнє покоління не допустить наших помилок і зроблить нашу країну кращою. Роботи спонукають мене взяти пензель і самому повернутися до цією теми”.
Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності:
“Майдан був заради майбутнього України, отже – заради дітей.
У нашій колекції є дитячі полотна, в тому числі малюнки, збережені з часів Майдану, а також малюнки післямайданного періоду. Тут демонструються роботи учнів Києва й Опішнього на Полтавщині. Дякую партнерам, благодійникам і волонтерам, які допомагали нам відібрати та привозити роботи. Понад 3 тижні ця виставка діятиме тут.
Діти чисто, відверто розповідають дорослим мрії та сподівання, які ми маємо враховувати та втілювати. Це важливо для кра]ни, в якій вони будуть жити”.
Анатолій Костенко, Голова скаутської організації Пласт у Києві:
“Захищати дітей треба не лише фізично, а й інформаційно. Мені приємно, що справляємося з цими викликами, завдяки й цьому проєкту. Це допомагає дітям розуміти демократичні цінності, європейські, цінності Мадану.
Коли дивився на картини, мені стало спокійно. Хто творив Майдан і хто творив ці малюнки – дивляться в один бік. Отже, компаси звірені, і ми на правильному шляху”.
Сергій Мельник, головний спеціаліст Департаменту освіти і науки КМДА:
“Дякую партнерам. Зробдена велика робота. В знаменний день захитсту дітей. Чудово, що молоде покоління цікавиться Майданом і взагалі історією України. Бажаю їм мати світле майбутнє під мирним чистим небом”.
Андрій Павленко, голова благодійного фонду “Пам’яті Небесної Сотні”:
“Я вражений глибиною дитячої думки. Такі виставки – цеглинка до загальної перемоги України на шляху до європейського майбутнього”. Хтось із діточок написав: “Вільні творять майбутнє!”.

У дитячих малюнках про Майдан можемо побачити, що сьогодні нове покоління знає про Революцію Гідності і як уявляє ті події. А також – передбачити, якою ця сторінка історії України увійде в історію. Основу виставки складають художні твори дітей з Києва та Полтавщини, а також кілька малюнків, створених дітьми для підтримки майданівців під час Революції Гідності. Юні митці передали на папері свої враження від розповідей про Майдан. Щирість, безпосередність і символізм образів – дитячі твори, крім мистецької складової, цінні ще й тим, що випромінюють оптимізм і віру в перемогу добра.

Організатори та партнери: Національний музей Революції Гідності, Департамент освіти і науки КМДА, Колегіум мистецтв у Опішні імені Василя Кричевського, КП УЗН Шевченківського району.

Виставка діятиме до 21 червня 2021 року.

Пресслужба Національного музею Революції Гідності

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа