До Дня Гідності та Свободи відкрилася виставка картин “Революційний вернісаж”

вернісаж

Виставку картин Ігоря Зозулі, на яких зображено сюжети Помаранчевої революції та Революції Гідності, відкрили у Музеї Івана Гончара. Загалом представлено 27 мальованих олією полотен. Митець був учасником обох революцій і спеціально приїздив до Києва з Вінниччини. 

Ігор Зозуля принципово не зображував на полотнах політиків, натомість сфокусувався на протестувальниках. Саме у них, певен художник, рушійна сила будь-яких революцій і змін в Україні. Про це свідчать і назви картин: “Народ – велика сила України”, “Чаю всім вистачить”, “Хлопці трохи змерзли. Грілись біля бочки”, “Закохані на Майдані”, “Українці пишуть лист”.

“Я проста людина, ріс у селі, батько малював. Я міг створювати пейзажі все життя, натомість випало писати революції, став художником-революціонером. Але як інакше? Це наша історія, наша пам’ять, це треба писати”, – розповідає про полотна автор Ігор Зозуля. 

Мистецький простір зали символічно розділили навпіл: одна частина присвячена картинам періоду Помаранчевої революції, навпроти – полотна часів Євромайдану.

“Серія представлених творів Ігоря Зозулі – своєрідне емоційне занурення у стихію Помаранчевої революції та Революції Гідності. Митець малював з натури рушійну силу протестів – український народ, фокусуючись на типажах людей, знакових місцях, символічних атрибутах, особливостях побуту наметового містечка. Щиро і без зайвого антуражу намагався передати могутній дух гідного суспільства, спраглого справедливості, свободи, процвітання, готового захищати рідну землю, традиції, самобутність. Цю виставку розгорнули у межах нашої програми заходів до Дня Гідності та Свободи саме в Музеї Івана Гончара, який відстоював цінності українців іще в умовах тоталітарного режиму, активно підтримував Майдан і стояв біля витоків створення Національного музею Революції Гідності”, – зазначив Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності.

Генеральний директор Музею Івана Гончара, Петро Гончар пояснив важливість подібних виставок і їхню доцільність у НЦНК “Музей Івана Гончара”:

“Подібні твори мистецтва ми зазвичай називаємо наївом. Такі художники малюють, бо не можуть не малювати, у цьому їхній талант і самобутність. У картинах Ігоря Зозулі ми бачимо відображення того, що відбувалося на цих двох Майданах, і це важливо, адже зберігає живу пам’ять. Ми на Майдані прореагували на ситуацію і пішли далі, а на полотнах це залишилося, наша реакція тепер зафіксована в матерії. Я радий, що ця виставка презентується в Музеї Івана Гончара”.

“Ці картини подібні на дійсність. Я подивилася на них і відчула, ніби стою на Майдані, серед цього народу. Найбільше сподобалась картина “Народ – велика сила”,  – ділиться враженнями відвідувачка виставки Наталія Бойків, дружина Героя Небесної Сотні Володимира Бойківа.

Усі охочі зможуть безкоштовно відвідати виставку “Революційний вернісаж” до 18 грудня. Працює зала з вівторка по неділю з 10.00 до 17.30.

Просимо відвідувачів виставки дотримуватися чинних карантинних вимог, а саме мати при собі сертифікат щодо вакцинації від COVID-19 або негативний ПЛР-тест, зроблений не більш ніж за 72 години до відвідування виставки, вдягати маску, яка закриває ніс та рот, дотримуватись соціальної дистанції.

За матеріалами пресслужби Національного музею Революції Гідності та НЦНК “Музей Івана Гончара”

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа