Для освітян Полтавщини презентували четверту серію проєкту «Діалоги про війну»

3 жовтня в Полтавській академії неперервної освіти (ПАНО) ім. М. В. Остроградського освітянам Полтавщини презентували четверту частину освітнього проєкту «Діалоги про війну», яку створено за ініціативи та координації Героя України Володимира Жемчугова. Підготував проєкт Український інститут національної пам’яті (УІНП) спільно з державним підприємством «Центр захисту інформаційного простору України» та Міністерством культури та інформаційної політики України. Організували показ-презентацію Полтавська академія неперервної освіти ім. М. В. Остроградського й Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах та підвідомчих установ УІНП. У форматі он-лайн долучилися понад 70 освітніх майданчиків—ветеранський простір Полтавського національного педагогічного університету, школи, інші навчальні заклади, методичні кабінети, ресурсні центри, відділи освіти територіальних громад тощо. Також четверту серію продемонстрували на полтавському телеканалі «Місто+».

 

«Хочу від імені депутатського корпусу подякувати всім, причетним до створення цього проєкту. Учора ми зустрічалися з освітянами з усіх наших новоутворених районів. Були певні нарікання з приводу того, що відсутні ще посібники з окремих дисциплін, у тім числі «Захист України», з приводу методичного забезпечення. Тому ми вітаємо дуже цей проєкт. Я впевнений, що він стане в нагоді не лише закладам середньої освіти, що його можна використовувати й у позашкільних зустрічах»,–зазначив на відкритті заходу перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко.

«Проєкт «Діалоги про війну» – це надзвичайно важливий крок у формуванні історичної пам’яті кожного з нас, важливий крок у формуванні історичної пам’яті українського суспільства загалом. Ми пригадуємо відверту, щиру цікавість, яка була до перших серій даного проєкту, коли учні в закладах освіти разом із учительським колективом переглядали ці ролики, проводили спілкування за підсумками таких переглядів. Надзвичайно важливо, щоб ця комунікація була максимально масовою, щоб проєкт, який продовжуватимемо обговорювати, говорити про нову серію, що недавно вийшла, масштабувався. Тому я хочу звернутися до освітян області й попросити: будьте максимально зорієнтованими на те, щоб посилання на ці ролики поширити як серед учнівської спільноти, щоб вона могла переглядати їх, так і серед батьківської. Чим більше людей матиме можливість для обговорення таких важливих тем, тим краще формуватиметься оця важлива складова національної пам’яті»,–зауважив перший заступник директора Полтавського інституту неперервної освіти Вадим Пилипенко.

Представили освітній проєкт засобами відеозв’язку з Києва Олена Охрімчук, кандидатка філософських наук, начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах та підвідомчих установ УІНП і Ганна Байкеніч, завідувачка сектору методичної роботи Управління наукового забезпечення політики національної пам’яті УІНП. Вони як ініціатори і організатори проєкту повідали: «Діалоги про війну» – це чотири відеорозмови учениці із ветеранами сучасної російсько-української війни з тем: «Що таке війна?», «Чому Росія прагне захопити Україну?», «Що таке сучасна російсько-українська війна?», «Повномасштабне вторгнення», а також методичні рекомендації.

«У методичних рекомендаціях чотири тематичні матриці (мануала) до занять із можливими варіаціями завдань щодо опрацювання відео. Методичні рекомендації складаються з таких розділів: мета проведення уроку або позакласного заходу, ключові повідомлення, словничок, рекомендовані форми проведення уроку/заходу, практичний блок (методи і прийоми опрацювання відео ресурсів в освітньому просторі), переліки питань для підсумкового обговорення та домашнє завдання. Продукт розрахований для вчителів історії, захисту України, громадянської освіти, учнів середньої та старшої школи, військовослужбовців, журналістів, державних службовців, працівників музеїв, бібліотекареві, фахівцям із формування національної та громадянської ідентичності. Питання, які звучать у відеороликах, діти справді ставили у школах. Ми з викладачами, дитячими педагогами напрацьовували відповіді. Всі актори— справжні військовослужбовці. Думали залучити медійних персон, але вирішили, що це буде не чесно. Залучили тих людей, які проживали ту війну і досі боронять країну в лавах ЗСУ. Мета проєкту не дати знання, а дати уявлення дітям про війну, змусити дітей критично думати, обмірковувати, зацікавити подіями, які відбуваються в країні», – розповіли Олена Охрімчук і Ганна Байкеніч.

Представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар висловив сподівання, що презентація проєкту «Діалоги про війну» у ПАНО стане поштовхом до його широкого використання у навчальних закладах Полтавської області.

 

Усі чотири серії проєкту можна переглядати на офіційному ЮТУБ-каналі УІНП за цим посиланням https://tinyurl.mobi/3kbRd

Полтавський офіс УІНП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа