Дітям з АТО дали додаткові можливості на вищу освіту

ВР прийняла закон, що забезпечує право на здобуття вищої освіти в українських ВНЗ дітям, які проживають на території проведення АТО.

За відповідний проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції», реєстр. № 4350, проголосувало 264 депутати.

Виступаючи з парламентської трибуни, співавтор закону, народний депутат Віталій Курило зазначив, що законопроектом пропонується шляхом внесення змін до законів України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», «Про вищу освіту», «Про загальну середню освіту» в частині:

1) створення державою додаткових можливостей щодо прийому на навчання до вищих навчальних закладів, проходження державної підсумкової атестації та отримання документа державного зразка про повну загальну середню освіту для осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення);

2) із наданням можливості вступати до вищих навчальних закладів, які було евакуйовано із зони проведення антитерористичної операції та тимчасово окупованої території, а також тих вищих навчальних закладів, які розташовані на території Луганської та Донецької областях де здійснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації, за умови складання лише вступних іспитів на конкурсній основі.

«На сьогодні лише близько трьохсот дітей, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції, зареєструвались на проходження зовнішнього незалежного оцінювання, а це надзвичайно низький показник. Дана цифра вказує на складність і майже неможливість здобувати вищу освіту такими дітьми на підконтрольній українській владі територіях. У зв’язку з військовими подіями на Сході України, було евакуйовано шістнадцять вищих навчальних закладів України на територію підконтрольну українській владі. Як наслідок, відбулося розірвання цілісної системи освіти на Сході України і відрізання дітей від можливості здобути вищу освіту в українських вищих навчальних закладах», – зазначив Курило.

В свою чергу, перший заступник голови Комітету з питань освіти, народний депутат Олександр Співаковський розповів, що Комітет відзначає, що у межах своїх повноважень Міністерство освіти і науки України створило деякі можливості для забезпечення отримання атестату українського зразка, однак, для максимального спрощення такого процесу і можливості здобути вищу освіту в українських вищих навчальних закладах дітьми, місце проживання яких є зона проведення антитерористичної операції, зміни мають бути прийняті і на законодавчому рівні.

«Враховуючи суспільно-політичну значущість вирішення проблеми, реального забезпечення доступності до якісної освіти дітей, мешканців Луганської та Донецької областей, підтримки тимчасово переміщених вищих навчальних закладів пропонується рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект в першому читанні і в цілому», – сказав Співаковський.

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа