Діряве небо НАТО: у радянському безпілотнику, який долетів до Загреба, була бомба

Ту-141 «Стриж»

Це підтвердила балістична експертиза залишків безпілотного літального апарату, знайденого на місці падіння дрона, повідоміла прокуратура Загребського округу.
Як відомо, військовий дрон радянського виробництва (скоріше за все Ту-141 «Стриж») впав в районі Ярун хорватської столиці в ніч на 11 березня.
Наразі вже відомо, що під час дослідження уламків дрону знайдено частини бомби та запалювач.
f_24023103_1024
Хорватські ЗМІ пишуть, що йдеться про радянську фугасну бомбу (ФАБ) вагою 120 кілограмів, яка може мати 40 кілограмами вибухівки. Її довжина 1065 мм, діаметр 273 мм. Відноситься до категорії малогабаритних бомб, призначених для ударів по легкій бронетехніці, будівлях і військовим частинах. Наповнена великою кількістю осколків, а вибухівка являє собою суміш тротилу і гексогену. Російська армія задіює бомбу FAB для озброєння літаків Су-17, Су-25, Су-27 та МіГ-29 і використовує в Маріуполі.
У своїй заяві Загребська прокуратура наголошує, що поточні результати розслідування не є підставою для остаточного висновку. Зокрема, на даний момент повністю завершена тільки балістична експертизаі є лише частина результатів хіміко-фізичної експертизи знайдених уламків безпілотнику, хоча саме ця експертиза визначає наявність вибухівки на матеріалі.
Окрім балістичної та хіміко-фізичної експертизи, прокуратура Загреба видала приписи на механоскопічну та токсикологічну експертизу для аналізу слідів, вилучених на місці події, а також звернулася по експертний висновок до авіаційних спеціалістів.
Окрім розслідування, яке визначає тип бомби та кількість вибухівки, з’ясовується, звідки та з якою метою безпілотний літальний апарат прибув до Загреба.
Минулого тижня міністр оборони Маріо Баножич повідомив, що є деяка інформація про те, хто і звідки відправив літак з України. Президент Зоран Міланович уже кілька разів заявляв, що безпілотник прилетів до Загреба помилково і що його «гіроскоп» зламався. Але поки що більш детальної інформації про це немає, окрім того, що і українська, і російська сторони заявили, що дрон не їхній і не вони його запускали.

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа